Congo: honderdduizenden mensen op de vlucht na hevig geweld in Ituri (+ B-Roll)

Congo: honderdduizenden mensen op de vlucht na hevig geweld in Ituri

De voorbije weken is er fel gevochten in het oosten van Congo, in de provincie Ituri. Meer dan 300.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. 200 mensen werden gedood en tientallen anderen raakten gewond.

In Ituri heerst een klimaat van angst en onzekerheid. Vluchtelingen vertellen hoe huizen systematisch in brand gestoken worden, en hoe mensen tot in het woud achtervolgd en vermoord worden. Omdat in het begin van de jaren 2000 bij geweld in dezelfde regio 50.000 doden vielen, wacht de bevolking niet om de op vlucht te slaan: ze willen weg zijn vóór het geweld nog verder escaleert.

De vluchtelingen leven nu in informele kampen, in scholen en kerken, of wonen bij gastgezinnen, soms al langer dan een maand. De levensomstandigheden in de kampen zijn zorgwekkend. Mensen leven er op elkaar gepakt en er is zeer weinig plaats voor nieuwkomers. Het risico bestaat dat de situatie zal verslechteren en dat acute ondervoeding, mazelen of een cholera-epidemie zal opduiken.

Artsen Zonder Grenzen biedt hulp in en rond de steden Bunia en Mahagi, met verpleegkundigen, vroedvrouwen en psychologen. Veel patiënten zijn getraumatiseerd door het geweld, en kinderen zijn hun familie kwijtgeraakt in de chaos. Sinds februari werden 5.000 consultaties uitgevoerd. Meer dan dertig procent van de patiënten lijdt aan malaria, anderen hebben luchtwegeninfecties en diarree.

Naast deze directe medische hulp, installeerden technische teams douches, latrines en drinkwatervoorziening in verschillende kampen. Andere teams hebben ook pakketten verdeeld om de families te voorzien van dekens, zeep en muskietennetten.

Een aanzienlijk deel van de vluchtelingen, zo’n 50.000 mensen, is niet in Congo gebleven, maar via het Albertmeer naar Oeganda gegaan. Daar staat de opvangcapaciteit zwaar onder druk door deze grote toename aan vluchtelingen. De autoriteiten bevestigden intussen dat een cholera-epidemie is uitgebroken, met al 36 doden en 1800 ernstig zieken tot gevolg.

Artsen Zonder Grenzen schoot dan ook te hulp in Oeganda. Medische teams voorzien er basisgezondheidszorg voor de vluchtelingen, en vaccineren tegen cholera. Ook hier zijn de levensomstandigheden voor de vluchtelingen erg precair; er is niet genoeg voedsel en onderdak.

De situatie in Ituri blijft zeer volatiel en blijven nog steeds mensen op de vlucht slaan. De teams van Artsen Zonder Grenzen ter plaatse volgen de situatie van dichtbij op, om meer hulp te kunnen bieden van zodra het nodig en mogelijk is.

A propos de MSF/AZG

Médecins Sans Frontières est une organisation médicale humanitaire d’urgence, active dans plus de 70 pays du monde.