CENTRALE MIDDELLANDSE ZEE: ARTSEN ZONDER GRENZEN GAAT VOOR HET ZEVENDE JAAR OP RIJ LEVENS REDDEN OP ZEE

CENTRALE MIDDELLANDSE ZEE: ARTSEN ZONDER GRENZEN GAAT VOOR HET ZEVENDE JAAR OP RIJ LEVENS REDDEN OP ZEE

Artsen Zonder Grenzen (AZG) kondigt vandaag aan dat ze opnieuw een boot voor zoek- en reddingsactiviteiten in het centrale Middellandse Zeegebied zal lanceren. Doel is om levens te redden van vluchtelingen en migranten die proberen de dodelijke oversteek vanuit Libië over zee te maken.

Sinds 2015 werken er medische teams van Artsen Zonder Grenzen op zoek- en reddingsschepen. Elk jaar opnieuw zien ze met hun eigen ogen de menselijke tragedie die zich voor de deur van Europa afspeelt, waarbij duizenden mensen verdrinken op zee of met geweld worden teruggestuurd naar gruwelijke omstandigheden in Libië. Ditmaal chartert AZG haar eigen schip, de Geo Barents, om mensen in gevaar te redden en hen te voorzien van medische noodhulp.

"Onze terugkeer naar zee is het directe gevolg van Europa's roekeloze beleid van non-assistance op zee, dat mensen ter dood veroordeelt", zegt Ellen van der Velden, manager operaties van AZG voor zoek- en reddingsacties.

Dit jaar alleen al zijn meer dan 500 mensen omgekomen bij een poging de centrale Middellandse Zee over te steken. Ten minste 130 mensen kwamen om bij een vreselijke schipbreuk op 22 april. Degenen die niet op zee omkomen, lopen het risico voor de Libische kust te worden onderschept door de Libische kustwacht, die steun krijgt van de EU, en te worden gedwongen om terug te keren naar Libië. De meesten worden willekeurig opgesloten in gevaarlijke detentiecentra. Daar belanden ze in levensbedreigende situaties met risico op mishandeling, seksueel geweld, uitbuiting en zelfs de dood.

"In voorbije jaren hebben Europese regeringen steeds meer afstand genomen van proactieve zoek- en reddingsacties in het centrale Middellandse Zeegebied. Ze hebben ze mensen in gevaar niet geholpen en hebben ze opzettelijk het broodnodige werk van opsporings- en reddings-ngo's belemmerd, zo niet gecriminaliseerd," zegt Van der Velden. "Door dit beleid zijn duizenden mannen, vrouwen en kinderen in de steek gelaten om op zee te dobberen en te verdrinken aan de zuidgrens van Europa."

AZG roept de EU op om haar steun aan de Libische kustwacht te stoppen en zo mensen niet langer terug naar Libië te dwingen. "We zullen niet zwijgen bij deze door de mens veroorzaakte ramp", zegt van der Velden. “De EU-steun aan dit menselijk lijden moet onmiddellijk worden stopgezet. De Europese lidstaten moeten ervoor zorgen dat er opnieuw dringend een specifiek, proactief, door de staten geleid zoek- en reddingsmechanisme wordt gelanceerd in het centrale Middellandse Zeegebied."

Al 50 jaar verleent AZG humanitaire en medische noodhulp aan mensen in enkele van de meest uitdagende crises ter wereld. Vandaag keert Artsen Zonder Grenzen terug de zee op om te voldoen aan de humanitaire verplichting om levens te redden.

Cijfers:

Op 13 mei waren bijna 13 000 mensen op de Italiaanse kust aangekomen; minstens 555 mensen zijn omgekomen of vermist geraakt bij hun poging om de gevaarlijke tocht over het centrale deel van de Middellandse Zee te ondernemen. In dezelfde periode werden meer dan 7000 vluchtelingen en migranten onderschept en onder dwang teruggestuurd naar Libië door de door de EU gesteunde Libische kustwacht.

Noot voor de redactie:

Sinds de start van zoek- en reddingsactiviteiten in 2015 heeft AZG medische teams ingezet aan boord van zeven reddingsschepen. Soms werden de schepen in samenwerking met andere organisaties bestuurd. In totaal hebben AZG-teams deelgenomen aan 682 zoek- en reddingsoperaties en meer dan 81.000 mensen bijgestaan.

De M / V Geo Barents is gecharterd door AZG van Uksnøy & Co AS. Ze is gebouwd in 2007 en werd voorheen gebruikt als seismisch schip en vaart onder Noorse vlag.

Het schip heeft de nodige wijzigingen aangebracht om te voldoen aan de vereisten voor zoek- en reddingsdoeleinden. De totale lengte van het schip is 76,95 meter. Het heeft twee dekken voor de overlevenden; één voor mannen en één voor vrouwen en kinderen. Er is een kliniek, een vroedvrouwenkamer en een observatieruimte voor alle medische activiteiten die de AZG-teams zullen ondernemen. Het schip heeft twee snelle reddingsboten (RHIBS) om te lanceren tijdens reddingsactiviteiten.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.