Centraal-Afrikaanse Republiek: Artsen Zonder Grenzen veroordeelt de moord op een collega

Bangui, 31 mei 2022 – Een medewerker van Artsen Zonder Grenzen (AZG) stierf op zaterdag 28 mei nadat hij drie keer geraakt werd door een persoon in dienst van de strijdkrachten van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). De moord vond plaats in de noordwestelijke prefectuur van Oham. Artsen zonder Grenzen veroordeelt dit incident in de sterkst mogelijke bewoordingen en roept de autoriteiten op om de omstandigheden te verduidelijken die hebben geleid tot de moord op onze collega.

Mahamat Ahamat, 46, werkte sinds 2010 voor AZG als medicijnverdeler in de stad Moyenne-Sido. Hij was niet aan het werk en thuis toen het incident rond zes uur 's ochtends plaatsvond.De exacte omstandigheden moeten nog worden opgehelderd, maar we weten dat Mahamat drie keer werd neergeschoten en een paar uur later aan zijn verwondingen stierf in het ziekenhuis van Kabo.

Mahamat laat een vrouw en vier kinderen achter.Artsen zonder Grenzen heeft contact met zijn familie om alle nodige hulp te bieden op deze extreem moeilijke momenten.Artsen zonder Grenzen werkt ook samen met het ministerie van Volksgezondheid, het ministerie van Defensie en andere relevante autoriteiten om inzicht te krijgen in de omstandigheden die tot deze onaanvaardbare situatie hebben geleid.

De dood van onze collega is een afschuwelijke herinnering aan het aanhoudende en wrede conflict in de CAR. Het is van essentieel belang dat zowel burgers als humanitaire en medische hulpverleners, patiënten en gezondheidsstructuren worden gerespecteerd en dat de partijen in het aanhoudende conflict hen niet tot doelwit maken.

Einde

Artsen zonder Grenzen is sinds 2006 aanwezig in Kabo. In 2021 verzorgden de teams van Artsen Zonder Grenzen meer dan 170.000 poliklinische consultaties en opnamen van bijna 5.000 patiënten in Kabo.

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.