Centraal-Afrikaanse Republiek: Artsen Zonder Grenzen hekelt de moord op verschillende burgers, waaronder een van haar personeelsleden, bij een schietincident nabij Bambari

Artsen Zonder Grenzen (AZG) hekelt de moord op een van haar medische stafleden na een schietincident op een wagen voor openbaar vervoer in de stad Grimari in de prefectuur Ouaka, Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Het personeelslid raakte levensgevaarlijk gewond bij een incident dat plaatsvond op 28 december, waarbij een aantal passagiers omkwam en verschillende anderen gewond raakten, en overleed later in het ziekenhuis. 

Onze collega had geen dienst en was op weg van Bambari naar Bangui met een vrachtwagen voor het openbaar vervoer, toen er plotseling wapengeweld uitbrak. Alle gewonden werden naar een nabijgelegen ziekenhuis in Grimari gebracht voor dringende levensreddende medische zorg. 

AZG stuurde onmiddellijk een medisch team van Bambari naar Grimari om tijdige medische hulp te bieden en verwees vijf ernstig gewonde patiënten, waaronder onze collega, naar het ziekenhuis dat AZG ondersteunt in de nabijgelegen stad Bambari. Helaas is onze medewerker bezweken aan de ernst van zijn verwondingen. 

"Dit gewapende incident in Grimari en de moord op onze collega is opnieuw een duidelijke illustratie van de menselijke tol van herhaaldelijk geweld in de CAR", zegt Marcella Kraay, plaatsvervangend hoofd van de missie van Artsen Zonder Grenzen. “Opnieuw zitten burgers gevangen in het kruisvuur van een dodelijk conflict en zijn ze het slachtoffer van een eindeloze cyclus van geweld. We zijn geschokt en diepbedroefd door het overlijden van onze collega en betuigen ons diepste medeleven aan familie en vrienden." 

Het lichaam van onze collega, wiens identiteit niet bekend zal worden gemaakt uit respect voor de privacy, is vervoerd en overgedragen aan zijn familie in Bangui. 

Een nieuwe golf van geweld rond de nationale verkiezingen heeft sinds half december verschillende regio's van de Centraal-Afrikaanse Republiek getroffen, met name in de westelijke regio van het land, en heeft een verdere impact op de levens van de Centraal-Afrikaanse bevolking. De aanslag in Grimari toont opnieuw aan dat burgers een hoge prijs blijven betalen voor de voortdurende cyclus van geweld in CAR. 

In zulke kritieke tijden blijven AZG-teams gemobiliseerd om medische en humanitaire hulp te bieden aan de bevolking in CAR. Tussen 20 en 30 december hebben onze teams meer dan 50 oorlogsgewonden die chirurgische zorg nodig hebben ontvangen en behandeld in Bossangoa, 24 in Bangui en minstens een dozijn in Bambari. 

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.