Centraal-Afrikaans Republiek: team van Artsen Zonder Grenzen en patiënten overvallen

Centraal-Afrikaans Republiek: team van Artsen Zonder Grenzen en patiënten overvallen

In de namiddag van donderdag 20 januari werd een team van Artsen Zonder Grenzen en hun patiënten overvallen door een groep gewapende mannen in militaire uniformen. Het incident vond plaats in het noordwesten van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), op 26 kilometer afstand van Kabo.

Onze medewerkers werden bedreigd, mishandeld en met geweld beroofd. Hoewel het team en de patiënten veilig zijn, veroordelen we deze gerichte aanval op een duidelijk geïdentificeerd AZG-konvooi ten zeerste. We herhalen onze oproep aan alle gewapende groepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek om patiënten en medische en humanitaire hulpverleners te respecteren en te beschermen.

Al bijna een jaar is het vliegveld van Kabo gesloten, waardoor AZG-teams en patiënten zich regelmatig met de auto moeten verplaatsen op de route tussen Batangafo en Kabo. Dit stelt onze teams en patiënten bloot aan de onzekerheid die op dit gebied heerst. We roepen daarom de autoriteiten op om vluchten naar Kabo te heropenen om de risico's van werken in dit onstabiele deel van het land te beperken.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.