CAR: Toenemende aanvallen op personeel en patiënten in Batangafo bedreigen continuïteit gezondheidszorg
Bangui, 1 september 2023 - Humanitaire hulpverleners, patiënten en hun verzorgers lijden onder het ondraaglijke geweld van lokale gewapende groepen in de buitenwijken van de stad Batangafo in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), aldus Artsen zonder Grenzen (AZG) vandaag. Twee ernstige incidenten in minder dan een week tijd brengen ons vermogen om gezondheidszorg te blijven bieden in de regio in gevaar. Artsen zonder Grenzen dringt er bij de gewapende groepen op aan om patiënten en gezondheidswerkers te respecteren en te beschermen.
Sinds begin 2023 hebben AZG-teams minstens 16 incidenten meegemaakt in en rond Batangafo. De meest recente aanvallen vonden plaats op 26 en 30 augustus. De aanvallen bestaan voornamelijk uit gewelddadige overvallen. Ze worden gepleegd door groepen gewapende mannen die aanvallen uitvoeren op motorrijders die patiënten vervoeren, gezondheidswerkers die zorg verlenen op het platteland of konvooien van voertuigen met personeel die naar nabijgelegen activiteiten rijden.
Bovendien leidden deze aanvallen tweemaal, in maart en augustus van dit jaar, ook tot seksueel geweld tegen een medewerker van AzG en de mensen die patiënten begeleiden.
"We zijn woedend over deze gewelddaden tegen patiënten, verzorgers, onze medewerkers en de motorrijders die de verwijzingen maken terwijl ze duidelijk geïdentificeerd zijn als behorend tot een humanitaire organisatie," zegt Gisa Kohler, hoofd van de operaties voor de Centraal-Afrikaanse Republiek. "Onze teams worden regelmatig onder schot gehouden en de ontwijkende antwoorden van lokale gewapende groepen, die acties altijd toeschrijven aan oncontroleerbare elementen om de verantwoordelijkheid te ontlopen, zijn onaanvaardbaar.
Bij de incidenten waarvan AZG in de buurt van Batangafo het slachtoffer is geworden, waren verschillende gewapende actoren betrokken.
"Ook al haalt het conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek niet de internationale krantenkoppen, het geweld tegen burgers gaat door. Zij zijn de eersten die onder de gevolgen lijden", legt Gisa uit. De herhaalde aanvallen tegen AZG en onze patiënten brengen de voortzetting van onze medische activiteiten in de buitenwijken van Batangafo in gevaar. Als we gedwongen zouden worden om te vertrekken, zou dat de toegang tot gezondheidszorg voor de inwoners aanzienlijk beperken.
Naar aanleiding van deze incidenten heeft AZG besloten om alle toezichtbewegingen in de buitenwijken van Batangafo op te schorten en om patiëntenverwijzingen op te schorten op de Ouogo-as, waar een van de laatste grote incidenten plaatsvond.
"We zijn vastbesloten om te blijven en levens te redden in deze verwaarloosde regio, maar we kunnen dit niet ten koste van alles doen, waarbij we onze patiënten en medewerkers in gevaar brengen", vervolgt Kohler. "We roepen alle gewapende actoren op om gezondheidspersoneel, humanitaire hulpverleners, patiënten en hun verzorgers te respecteren en te beschermen."
Vorig jaar zag AzG zich na 16 jaar gedwongen om zijn project in Kabo, in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, te sluiten na een aanval op een konvooi in januari 2022. We hebben onze activiteiten stopgezet omdat het onmogelijk was om de veiligheid van de verplaatsingen van onze teams te garanderen in deze onstabiele regio van het land.
AzG is sinds 2006 aanwezig in Batangafo. Onze teams runnen momenteel een ziekenhuis, ondersteunen een netwerk van gezondheidswerkers die opgeleid zijn om malaria en matige diarree te behandelen en ondersteunen twee gezondheidscentra aan de rand van de stad met regelmatige bezoeken. Tussen januari en juli 2023 hebben we bijna 115.000 medische consulten gegeven en meer dan 2.000 patiënten uit landelijke gebieden die meer gespecialiseerde zorg nodig hadden, doorverwezen naar het ziekenhuis in de stad.