Brandstofcrisis in Haïti: Artsen Zonder Grenzen moet haar activiteiten in het Tabarre-ziekenhuis terugschroeven

Brandstofcrisis in Haïti: Artsen Zonder Grenzen moet haar activiteiten in het Tabarre-ziekenhuis terugschroeven

 Port-au-Prince - Een brandstoftekort in Haïti in de afgelopen dagen bedreigt de toegang en continuïteit van de medische zorg in het land, meldt de internationale medisch-humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) vandaag. In het traumaziekenhuis in Tabarre, Port-au-Prince, is AZG gedwongen het aantal patiënten te beperken en behandelt ze alleen levensbedreigende noodgevallen. Het functioneren van vele andere medische structuren, zowel privé als publiek, is ook verstoord.

Omwille van deze dringende behoeften vraagt Artsen Zonder Grenzen de verschillende belanghebbenden om snelle maatregelen om de levering van brandstof aan gezondheidsstructuren te vergemakkelijken.

"Zonder brandstof kunnen we ons ziekenhuis niet runnen", zegt dr. Kanouté Dialla, manager van het Tabarre-ziekenhuis. “We doen ons best om onze activiteiten in stand te houden door ze van dag tot dag aan te passen, maar deze situatie is onhoudbaar. Het ziekenhuis is het enige centrum in het land dat gespecialiseerd is in de behandeling van ernstige brandwonden.

Vanwege het falende elektriciteitsnetwerk gebruiken AZG-faciliteiten generatoren om de verschillende medische diensten te laten draaien, waaronder het centrum voor de behandeling van ernstige brandwonden. Het huidige brandstoftekort brengt de werking ervan in gevaar.

Door brandstoftekort heeft AZG-personeel het moeilijk om het ziekenhuis te bereiken, wat een impact heeft op de kwaliteit van de zorg in het traumacentrum.

"Op dit moment kan slechts 10 procent van het personeel aan het werk", zegt dr. Dilla. “We organiseren shuttles om ons personeel te vervoeren en zorgen voor de minimale rotaties die nodig zijn om het ziekenhuis te laten werken. Dit verhoogt de werkdruk van het aanwezige medisch personeel aanzienlijk. Een dergelijke situatie is onhoudbaar.

Ook de noodcentrale van Artsen Zonder Grenzen in de wijk Turgeau van Port-au-Prince, die patiënten doorverwijst naar het ziekenhuis van Tabarre, lijdt onder de crisis. Het wordt steeds moeilijker om patiënten die een ziekenhuisbehandeling nodig hebben door te verwijzen.

"Meer dan de helft van de patiënten die in het Tabarre-ziekenhuis worden ontvangen, wordt overgebracht van het Turgeau-noodcentrum", vertelt Désiré Kimanuka, hoofd van het noodcentrum. "Als de diensten worden verminderd, krijgen deze patiënten mogelijk niet de behandeling die ze nodig hebben."

Het brandstoftekort is een extra uitdaging voor een al gecompliceerde veiligheidssituatie.

Vanwege de volatiliteit van deze context en de grote medische behoeften, blijft Artsen Zonder Grenzen haar projecten aanpassen om haar gezondheidsdiensten voor de Haïtiaanse bevolking te behouden.

###

Artsen Zonder Grenzen werkt al meer dan 30 jaar in Haïti. Tegenwoordig zijn de activiteiten gericht op levensreddende medische noodgevallen voor mensen die zijn getroffen door geweld, brandwonden, verkeersongevallen, seksueel geweld en kraamzorg. Onlangs heeft Artsen Zonder Grenzen activiteiten ontwikkeld voor ontheemden in verschillende gebieden van Port-au-Prince en zijn we tussenbeide gekomen in verschillende zorgstructuren, met name die van Jérémie en Les Cayes, na een krachtige aardbeving die het zuiden van het eiland op 14 augustus trof.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.