Bijna 650 mensen gered op Middellandse Zee door boten Artsen Zonder Grenzen

De twee zoek- en reddingsboten van Artsen Zonder Grenzen hebben gisteren, woensdag, hulp geboden aan bijna 650 mensen op de Middellandse Zee. Ze waren aan boord van drie boten die in moeilijkheden waren.

De Bourbon Argos, een initiatief van Artsen Zonder Grenzen-België, die vorig weekend te water ging om mensen te redden die hun leven riskeren in een wanhopige poging Europa te bereiken, heeft gisteren haar eerste reddingsactie uitgevoerd bij de Libische kust. De teams bood hulp aan een vissersboot die 477 mensen aan boord had, onder hen 319 mannen, 141 vrouwen en 17 kinderen. De meesten onder hen zijn afkomstig uit Eritrea, een aantal uit Bangladesh. Ze zullen in Sicilië aan land gebracht worden.

De Bourbon Argos bestaat uit een team van 26 mensen, onder wie specialisten in zoek- en reddingsoperaties op zee, en medisch personeel.

Diezelfde dag heeft de MY Phoenix, een andere boot die door Artsen Zonder Grenzen-Nederland en de organisatie MOAS (Migrant Offshore Aid Station) gezamenlijk beheerd wordt, twee boten opgemerkt, met zo'n 200 mensen aan boord uit een twaalftal Afrikaanse landen (Senegal, Guinee, Mali, Ivoorkust, Libië, Nigeria, Tsjaad, Ghana, Eritrea, Benin, Sudan, Gambia, Burkina Faso). Deze mensen zullen door een andere boot worden overgenomen, voor ze naar Italië worden overgebracht. Het gaat al om de 5de en 6de reddingsactie van de Phoenix.

Artsen Zonder Grenzen biedt al vijftien jaar medische zorg aan kwetsbare migranten, asielzoekers en vluchtelingen in Europa. Bovenop haar zoek -en reddingsoperaties met de MY Phoenix en Bourbon Argos geeft de organisatie medische bijstand aan mensen die per boot aankomen in het opvangcentrum in Pozzallo in Sicilië, en psychologische hulp in de havens en de asielcentra op Sicilië, in de regio Ragusa. Artsen Zonder Grenzen biedt ook medische zorg aan migranten, asielzoekers en vluchtelingen in Griekenland en Servië, deelt hulpgoederen uit en helpt slachtoffers van foltering met hun revalidatie.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.