Bangladesh: Artsen Zonder Grenzen heropent kliniek in grootste vluchtelingenkamp ter wereld

Bangladesh: Artsen Zonder Grenzen heropent kliniek in grootste vluchtelingenkamp ter wereld

Op 22 maart 2021, raasde een verwoestende brand door het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Cox’s Bazar, Bangladesh. Er vielen 15 doden, 560 gewonden en 45.000 mensen raakten zonder onderdak. De brand verwoestte ook de kliniek van Artsen Zonder Grenzen in Balukhali. Slechts een maand na de brand hervatte Artsen Zonder Grenzen de kritieke medische diensten in tijdelijke structuren. Het voortdurende beleid in het kamp beschouwt de crisis als tijdelijk, dus er zijn geen permanente structuren toegestaan – voor medische diensten, noch voor de bewoners van het kamp.

Voor de wederopbouw van de kliniek heeft Artsen Zonder Grenzen hard gewerkt om de vergunningen te verkrijgen voor de bouw van semi-permanente structuren. Na twee jaar werden deze vergunningen eindelijk verleend en begon de bouw in januari 2023. Terwijl mensen in veel delen van de wereld Kerstmis vierden, vierden wij de voltooiing van de nieuwe kliniek. Op 21 december 2023, twee en een half jaar na de verwoestende brand, markeerde Artsen Zonder Grenzen de heropening met een ceremonie die werd bijgewoond door de gemeenschap, het personeel en de autoriteiten.

“Patiënten reizen uit afgelegen gebieden van het kamp voor de kwaliteitsbehandeling die wij bieden”, zegt projectcoördinator Sarmin Akter, die sinds september 2017 bij de faciliteit werkt. “De brand had ernstige gevolgen voor onze dienstverlening. Niettemin bleven patiënten op ons vertrouwen vanwege het vertrouwen dat we hebben opgebouwd. Ondanks de bewegingsbeperkingen die aan mensen werden opgelegd, zelfs binnen de grenzen van het kamp, verkozen ze vanwege dit vertrouwen onze faciliteit boven nauwere alternatieven voor hun onderkomens.”

De Balukhali-kliniek van Artsen Zonder Grenzen biedt ambulante diensten die zich richten op twee hoofdgebieden: seksuele en reproductieve gezondheid, inclusief zorg voor overlevenden van seksueel en gendergerelateerd geweld, en geestelijke gezondheidszorg, waaronder psychiatrische zorg, en behandeling van epilepsie. De kliniek dient ook als een knooppunt voor vaccinatie, gezondheidsbevordering, water en sanitaire voorzieningen, evenals als basis voor ons team voor humanitaire zaken dat in nabijgelegen kampen werkt en probeert gebieden van humanitair belang bloot te leggen – bijvoorbeeld wanneer vluchtelingen geen toegang hebben tot secundaire voorzieningen. gezondheidscentra of wordt de geboorteakte van hun baby’s geweigerd.

“Het huidige beleid is gebaseerd op de veronderstelling dat de Rohingya zullen terugkeren naar Myanmar, een vooruitzicht dat voorlopig buiten bereik blijft, omdat de voorwaarden voor de veilige en waardige terugkeer van Rohingya, waar hun rechten gewaarborgd zijn, gewoonweg niet aanwezig zijn. Maar de behoeften zijn hier en nu”, zegt Antonino Caradonna, hoofd van de missie van Artsen Zonder Grenzen in Bangladesh. “De uitdagingen worden groter en de internationale donorsteun neemt af. Het is van cruciaal belang om de Rohingya-crisis in het mondiale bewustzijn te houden om tegemoet te komen aan de onmiddellijke en escalerende behoeften van de Rohingya, waar we elke dag getuige van zijn, en om in dezelfde richting door te gaan, totdat de omstandigheden gunstig zijn voor een terugkeer naar Myanmar. Er moet betekenisvolle actie worden ondernomen om de Rohingya in staat te stellen zelfvoorzienend te zijn en in veiligheid en waardigheid te leven.”

Sinds 1978 biedt het district Cox’s Bazar onderdak aan Rohingya-vluchtelingen die op de vlucht zijn voor gericht geweld in de deelstaat Rakhine in Myanmar. De laatste en grootste golf van geweld die in augustus 2017 begon, had tot gevolg dat honderdduizenden mensen de grens over naar Bangladesh vluchtten. Samen met de vluchtelingen die al ontheemd zijn door eerder geweld, leven ongeveer een miljoen Rohingya nu in steeds erbarmelijkere omstandigheden.Artsen Zonder Grenzen is een belangrijke leverancier van medische zorg in de regio Cox’s Bazar en exploiteert negen medische centra en twee stand-by centra voor multi-uitbraak. Omdat het voorkomen van ziekten efficiënter is dan het aanpakken van de gevolgen van uitbraken, beheert Artsen Zonder Grenzen ook verschillende waternetwerken en exploiteert het twee fecale slibverwerkingsinstallaties. Tussen januari en november 2023 verzorgden de teams van Artsen zonder Grenzen 106.424 spoedconsulten en 610.208 poliklinische consultaties. Gezondheidsbevorderingsactiviteiten bereikten 718.176 personen. Elke dag behandelen de medische teams van Artsen zonder Grenzen ongeveer 2.200 patiënten.

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.