AZG ziet sterke toename psychische noden in Libanon

Sinds het escaleren van de gevechten in september heeft Artsen Zonder Grenzen meer dan 5.000 getraumatiseerde volwassenen en kinderen geholpen met therapeutische groepssessies. Ook werden er ruim 450 individuele sessies gegeven voor emotionele ondersteuning en stressverlichting en is er een telefonische hulplijn geopend waar mensen op afstand hulp kunnen krijgen van klinische psychologen. Dit is van groot belang voor mensen in gebieden waar het geweld hun bewegingsvrijheid beperkt, zoals in het zuiden van Libanon, waardoor zij geen hulp kunnen zoeken. Met meer dan 1,2 miljoen ontheemden, 2.300 doden en ruim 11.100 gewonden is de behoefte aan mentale zorg zeer groot.

AZG-activiteiten in opvangcentrum Azarieh - (c) Antoni Lallican/Hans Lucas - Libanon - 11 oktober 2024 - Z., 29, kalmeert het gehuil van Abbas, haar zoontje van 1,5 jaar, in een kamer waar ze woont met haar man en hun 4 kinderen in het opvanghuis Azarieh in het centrum van Beiroet.
AZG-activiteiten in opvangcentrum Azarieh - (c) Antoni Lallican/Hans Lucas - Libanon - 11 oktober 2024 - Z., 29, kalmeert het gehuil van Abbas, haar zoontje van 1,5 jaar, in een kamer waar ze woont met haar man en hun 4 kinderen in het opvanghuis Azarieh in het centrum van Beiroet.

Tussen 2 en 18 oktober heeft de telefonische hulplijn bijna 300 oproepen ontvangen, met een sterke stijging in de laatste weken. Waar de lijn aanvankelijk vijf oproepen per dag kreeg, loopt dat aantal inmiddels op tot wel 80 oproepen op één middag. De meeste bellers melden symptomen van trauma, zoals angst en verdriet. Veel oproepen komen van ouders die hulp zoeken bij het omgaan met gedragsveranderingen bij hun kinderen. Hoewel de intensivering van het conflict op 23 september begon, werd de hulplijn al eerder geopend als reactie op gevechten in het zuiden van Libanon, waardoor toen al duizenden mensen waren ontheemd.

Impact op kinderen

De impact van het conflict op kinderen is aanzienlijk. Veel kinderen zijn gedwongen hun huizen te verlaten, kunnen niet meer naar school en zijn gescheiden van familieleden en/of vrienden. Deze ontwrichting leidt bij veel kinderen tot gedragsproblemen. AZG biedt ouders via de hulplijn handvatten om eerlijk te communiceren en veilige ruimtes te creëren waar kinderen hun gevoelens kunnen uiten. Voor ouders is het bijvoorbeeld moeilijk om de angstaanjagende geluiden van bommen en geweerschoten aan hun kinderen uit te leggen en verzonnen ze verhalen om hen gerust te stellen. Bijvoorbeeld dat het zou gaan om 'blije schoten', zoals die bij bruiloften gelost worden.

Ook volwassenen lijden onder de druk van de voortdurende onzekerheid. Patiënten melden dat ze ​ gestrest en overweldigd zijn door de constante dreiging van geweld en de onzekerheid over hun toekomst. Velen maken zich zorgen over hoe ze hun chronische ziekten kunnen blijven behandelen of hoe ze het schooljaar kunnen afmaken. De geestelijke gezondheidszorg van AZG is gericht op het verlichten van deze druk door middel van directe steun, zowel fysiek als via de hulplijn. 

Verschillende initiatieven met hoog aantal patiënten

Naast de hulplijn biedt AZG psychologische hulp en voorlichting aan ontheemden via mobiele medische teams. Deze teams hebben op 1 maand tijd (sinds 23 september) bijna 5.000 mensen ondersteund met groepssessies voor eerste hulp bij trauma, en ruim 450 mensen met individuele sessies. In de sessies krijgen de mensen emotionele ondersteuning en leren zij technieken om stress te verlichten.

Verder deelt AZG ook essentiële goederen uit, zoals matrassen en hygiëneproducten, aan ontheemden. Dit alles maakt deel uit van een bredere inspanning om mensen in nood te helpen in een situatie die voortdurend verslechtert. 

Naast de nieuwe ontheemden door het huidige conflict, huisvest Libanon al 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen en ruim 200.000 Palestijnen, van wie velen al herhaaldelijk zijn ontheemd. Voor deze groepen zijn de constante onzekerheid en de angst voor deportatie extra extra belastend. 

Artsen Zonder Grenzen blijft de behoeften van ontheemden in Libanon in kaart brengen en werkt nauw samen met partners en ziekenhuis om zowel medische als geestelijke zorg te bieden. 

Steven De Bondt

Press & Media NL, Artsen Zonder Grenzen

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.