AZG zet revolutionaire applicatie tegen antibioticaresistentie in

AZG zet revolutionaire applicatie tegen antibioticaresistentie in

Binnenkort zet Artsen Zonder Grenzen haar innovatieve Antibiogo-applicatie in in verschillende van haar laboratoria. Deze gratis, offline en downloadbare applicatie biedt veel hoop op het vertragen van antibioticaresistentie, in het bijzonder in lage- en middeninkomenslanden. Antibiogo werd recent CE-gecertificeerd en zal na definitieve certificering beschikbaar zijn voor alle microbiologische laboratoria in lage- en middeninkomenslanden.

Wat is Antibiogo?

Antibiogo is een diagnostisch hulpmiddel waarmee niet-deskundige laboratoriumtechnici antibiogrammen kunnen meten en interpreteren. Dat zijn essentiële tests die de gevoeligheid van bacteriën voor verschillende antibiotica bepaalt, en zo artsen helpen om de meest doeltreffende antibiotica voor te schrijven. Vandaag moeten antibiogrammen geïnterpreteerd worden door microbiologen, profielen die niet altijd beschikbaar zijn in lage- en middeninkomenslanden.

Dankzij Antibiogo kan elke microbiologische laboratoriumtechnicus, waar dan ook, een antibiogram rechtstreeks op zijn telefoon lezen en interpreteren en het resistentieprofiel kennen van de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de infectie van de patiënt. Als het op de juiste manier wordt gebruikt, is het een fantastisch nieuw diagnostisch hulpmiddel dat zal bijdragen aan een bredere toegang tot hoogwaardige bacteriologische tests, zelfs bij afwezigheid van microbiologen.Dit zal het niet alleen mogelijk maken om patiënten te behandelen met de meest geschikte antibiotica, maar ook om antibioticaresistentie te verminderen”, legt Dr. Nada Malou, hoofd van het Antibiogo-programma, uit.

Omgekeerd ontwikkelingsmodel

Antimicrobiële resistentie (AMR) veroorzaakte 1,27 miljoen doden in 2019. Ook de WHO erkent AMR als een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Het zou de belangrijkste doodsoorzaak kunnen worden, met tien miljoen sterfgevallen per jaar wereldwijd vanaf 2050 als er niets wordt gedaan.

Antibiogo is innovatief omdat het gemaakt is op basis van wat landen met beperkte middelen nodig hebben. De applicatie is ontwikkeld met gebruikers in deze landen en met hun gegevens, en is getest in de populaties die er baat bij zullen hebben. Het ontwikkelingsmodel van dit medische hulpmiddel is het omgekeerde van het model dat we gewoonlijk waarnemen, namelijk ontwikkeling in landen met een hoog inkomen en pas beschikbaar in andere nadat het winstgevend werd, zonder rekening te houden met hun specifieke noden. Antibiogo komt tegemoet aan de reële behoeften die worden waargenomen in lage en middeninkomenslanden”, vervolgt Dr. Nada Malou.

Microbiologische expertise niet langer vereist

Antibiogo is gebaseerd op beeldverwerking, kunstmatige intelligentietechnologie en een bestaand expertsysteem. In de praktijk stelt de applicatie laboratoriumtechnici in staat om de remmingsdiameters op antibiogrammen te meten en vooral om hun resultaten te interpreteren, zonder noodzakelijkerwijs expertise in microbiologie te hebben.

In de praktijk zijn de resultaten bijzonder accuraat: afhankelijk van de bacterie 90 tot 98% overeenstemming vergeleken met de interpretatie van gekwalificeerde microbiologen.

Waar wordt Antiobiogo ingezet?

Antibiogo werd ontwikkeld door de MSF Foundation en zal in de eerste plaats worden gebruikt in de laboratoria van Artsen Zonder Grenzen in Mali, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Jordanië en Jemen en zal vervolgens op grotere schaal worden ingezet. Op termijn is deze tool bedoeld voor zorgprofessionals in alle lage- en middeninkomenslanden. Nadat de definitieve certificering in 2023 is behaald, kunnen alle microbiologische laboratoria in lage- en middeninkomenslanden de applicatie downloaden.

 

 

Story image

Meer informatie op https://fondation.msf.fr/en/projects/antibiogo (Engels)

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.