AZG: Willekeurige opsluiting van vluchtelingen en migranten in Libië moet nu stoppen

Artsen Zonder Grenzen wil dat er een onmiddellijk einde komt aan de willekeurige opsluiting van vluchtelingen, asielzoekers en migranten in Libië. Artsen Zonder Grenzen geeft nu ruim een jaar medische zorg aan mensen in detentiecentra in Libië. De leefomstandigheden zijn er mensonwaardig, zoals het fotorapport Human suffering: Inside Libya’s migrant detention centres laat zien.

‘Mensen die vastgezet zijn, worden ontdaan van elke menselijke waardigheid, lijden onder een slechte behandeling en hebben nauwelijks toegang tot medische zorg,’ zegt Dr. Sibylle Stang, medisch adviseur voor Artsen Zonder Grenzen. ‘Elke dag zien we hoeveel onnodig leed veroorzaakt wordt door het opsluiten van mensen onder verschrikkelijke omstandigheden. Wij kunnen dat leed maar beperkt verminderen.’

Opsluiting en voedselgebrek

Medische teams behandelen elke maand ruim duizend mensen voor luchtweginfecties, acute waterige diarree, infecties door mijten of luizen en urineweginfecties. De ziektes en aandoeningen zijn het rechtstreekse gevolg van de leefomstandigheden. Veel detentiecentra zijn overvol en de ruimte per persoon is zo beperkt dat mensen ’s nachts hun benen niet kunnen strekken om te slapen. Er is bovendien nauwelijks daglicht of ventilatie. Voedselgebrek heeft bij volwassenen geleid tot acute ondervoeding, waarbij sommige patiënten dringend ziekenhuisopname nodig hadden.

Patiënten verdwijnen

Zonder orde- en rechtshandhaving in Libië kan het systeem van detentiecentra mensen blijven mishandelen en uitbuiten. Er is een alarmerend gebrek aan toezicht en regelgeving; wettelijke en procedurele maatregelen om marteling en slechte behandeling te voorkomen, worden niet gerespecteerd. Er is bovendien geen formele registratie of dossiervorming, zodra mensen vastgezet worden, kan niet achterhaald worden wat er met hen gebeurt. Het volgen van patiënten is daardoor zeer moeilijk. Van de een op andere dag kan iemand overgebracht zijn naar een ander detentiecentrum of naar een andere onbekende locatie. Sommige patiënten verdwijnen simpelweg. De medische zorg die Artsen Zonder Grenzen zo kan bieden, is zeer beperkt.

Toegang tot detentiecentra wordt ook beperkt als er gevechten plaatsvinden tussen de zwaarbewapende milities in Tripoli. Daarnaast kan het beheer van een detentiecentrum zomaar in andere handen komen, waarna over toegang tot patiënten opnieuw onderhandeld moet worden. Tot sommige detentiecentra heeft Artsen Zonder Grenzen vanwege aanhoudend geweld en onveiligheid helemaal geen toegang.

Complexe realiteit in Libië niet negeren

Meer financiële middelen beschikbaar maken, is geen oplossing om het lijden van vluchtelingen en migranten in detentiecentra te verlichten. Bij een nauwe focus op het verbeteren van de leefomstandigheden, terwijl de complexe realiteit in Libië genegeerd wordt, dreigt het gevaar dat een systeem gelegitimeerd en voortgezet wordt dat mensen bij willekeur opsluit, zonder juridische bijstand, waarbij zijn blootstaan aan mishandeling en uitbuiting.

Artsen Zonder Grenzen geeft in Libië medische zorg aan vluchtelingen, asielzoekers en migranten in detentiecentra in Tripoli. Als de veiligheidssituatie het toelaat, bezoeken medische teams momenteel elke week 7 verschillende detentiecentra. Sinds juni 2016 hebben teams 16 verschillende detentiecentra in Tripoli bezocht. In de plaats Misrata geven teams medische zorg in 4 detentiecentra. Elke maand geven zij ongeveer 100 medische onderzoeken en verwijzen zij tientallen patiënten door naar ziekenhuizen voor gespecialiseerde zorg. In en rond Misrata organiseert Artsen Zonder Grenzen ook mobiele klinieken voor migranten buiten de detentiecentra.

We hebben geen rechtenvrije foto's beschikbaar. Indien u foto's wenst te gebruiken verwijzen we u door naar Myop photo agency http://www.myop.fr. Contact: [email protected] +33 (0)1 42 33 82 35 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.