AZG verwerpt onderzoek naar dodelijke aanval op Abs-ziekenhuis in Jemen

Eerder deze week verklaarde de onderzoeksgroep van de door Saudi-Arabië geleide coalitie dat de dodelijke aanval in augustus op het Abs-ziekenhuis in Jemen een vergissing was. Artsen Zonder Grenzen weigert het incident echter als ‘vergissing’ te beschouwen, maar als direct gevolg te zien van vijandigheden zonder enig respect voor burgerlevens en medische voorzieningen.

Afwijkende verklaring

De publieke verklaring van de woordvoerder van de onderzoeksgroep (het Joint Incidents Assessment Team of JIAT) strookt bovendien niet met de gesprekken die Artsen Zonder Grenzen voerde met het JIAT en de legerleiding van de coalitie. Artsen Zonder Grenzen voerde na de aanval haar eigen onderzoek uit naar de dodelijke aanval op het ziekenhuis. Ook dat onderzoek wijkt af van de verklaring van het JIAT.

Ziekenhuis duidelijk herkenbaar

Het JIAT stelt dat een voertuig werd gevolgd en meteen werd aangevallen toen het naast een gebouw parkeerde dat niet herkenbaar was als ziekenhuis. Het onderzoek van Artsen Zonder Grenzen stelt dat het voertuig, met één gewonde, tien kilometer door onbewoond gebied reed voordat het stopte bij de eerste hulp van het ziekenhuis. Daar stond het enkele minuten stil voordat de eerste bom trof. Het ziekenhuis was duidelijk herkenbaar, alleen al vanwege het logo van twee bij vijf meter op het dak en het feit dat de gps-coördinaten regelmatig met de coalitie werden gedeeld. Voorts stelt het JIAT dat er zeven dodelijke slachtoffers vielen. Dat waren er in werkelijkheid 19, waaronder een medewerker van Artsen Zonder Grenzen.

Burgers niet ontzien

Strijdende partijen moeten rekening houden met hun omgeving vóórdat zij een aanval uitvoeren en moeten maatregelen treffen om burgerslachtoffers en schade aan medische voorzieningen te voorkomen. Bij de aanval op het Abs-ziekenhuis is dat op geen enkele wijze gedaan.

Aanval niet te rechtvaardigen

Het bombardement is dan ook op geen enkele manier te rechtvaardigen. Artsen Zonder Grenzen verwerpt daarom met klem de verklaring van het JIAT en wijst wederom op de noodzaak van onafhankelijk onderzoek naar gebeurtenissen waarbij Internationaal Humanitair Recht mogelijk geschonden is.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.