AZG rapport: Ondervoeding en inhumane omstandigheden detentiecentrum Tripoli

De Libische autoriteiten en de internationale gemeenschap moeten direct iets te doen aan de onmenselijke en gevaarlijke omstandigheden in detentiecentra in Libië. Dat stelt Artsen zonder Grenzen op basis van een nieuw rapport, dat  aangeeft dat bijna een kwart van de mensen in het Sabaa detentiecentrumin Tripoli ondervoed is of ondergewicht heeft.

Eén maaltijd om de 2/3 dagen

Het rapport toont ook aan dat kinderen significant meer kans hebben dan volwassenen op ernstige en matige ondervoeding. Er worden op dit moment meer dan 300 gedetineerden zonder reden vastgehouden in Sabaa. Onder hen zijn meer dan 100 kinderen.


De bevindingen van het rapport bevestigen talloze individuele getuigenissen dat mensen in het cellencomplex slechts één maaltijd om de twee of drie dagen krijgen. Nieuwkomers moeten tot vier dagen wachten voordat ze te eten krijgen. ‘De situatie is uiterst zorgwekkend, omdat deze mensen absoluut geen controle hebben over wat, wanneer of hoeveel ze eten - ze zijn volledig afhankelijk van de autoriteiten voor hun voedselinname’, zegt Kees Keus, medisch adviseur van Artsen Zonder Grenzen voor Libië. ‘Onze medische teams zien patiënten die gestopt zijn met het innemen van medicijnen omdat ze niets te eten hebben. Het gebrek aan voedsel wordt gezien als de grootste oorzaak van angst in dit centrum.’

Opgesloten in kleine kamer

Daarnaast ontdekte een medisch team tijdens het uitdelen van noodrantsoenen dat 31 mensen opgesloten zaten in een kleine kamer van slechts 4,5 meter bij 5 meter (0,7 m2 per persoon). Er was geen ruimte om te gaan liggen, de kamer had geen latrines en mensen werden gedwongen te urineren in emmers en plastic flessen. Ondanks herhaalde oproepen van Artsen Zonder Grenzen om deze mensen te verplaatsen, werden zij meer dan een week in deze kamer vastgehouden.

Artsen Zonder Grenzen is fel gekant tegen de willekeurige detentie van vluchtelingen, migranten en asielzoekers in Libië. De organisatie stelt het beleid van Europese lidstaten aan de kaak. Dat leidt ertoe dat mensen gedwongen moeten terugkeren naar situaties die hun fysieke en psychische gezondheid ernstig in gevaar brengen. De organisatie roept de Libische autoriteiten en de internationale gemeenschap op om onmiddellijk te in te grijpen door:

  1. ervoor zorgen dat iedereen die in Sabaa en in detentiecentra in Libië verblijft, regelmatig en voldoende voedsel krijgt
  2. alle kinderen vrij te laten en zorg te dragen voor hun welzijn
  3. de toelating van nieuwe gedetineerden op te schorten en huidige gedetineerden vrij te laten of over te plaatsen als er niet voldoende voedsel of ruimte is
  4. ervoor zorgen dat de omstandigheden in detentiecentra voldoen aan nationale, regionale en internationaal overeengekomen standaarden.

 

Artsen Zonder Grenzen in Libië
Al meer dan twee jaar biedt Artsen Zonder Grenzen medische zorg aan vluchtelingen, migranten en asielzoekers in detentiecentra in Tripoli, Khoms, Zliten en Misrata. Gedetineerden in deze centra hebben geen gegarandeerde toegang tot medische zorg. Artsen Zonder Grenzen zorgt voor doorverwijzingen naar andere ziekenhuizen in geval van spoedeisende situaties. Daarnaast behandelen artsen van de organisatie medische aandoeningen die vooral worden veroorzaakt of verergerd door het gebrek aan medische hulp en de onmenselijke omstandigheden in de centra. Veel patiënten lijden aan angst en depressie of vertonen symptomen van posttraumatische stressstoornis. Artsen Zonder Grenzen ziet regelmatig patiënten met psychiatrische aandoeningen die in verband staan met of verergerd worden door de detentie.

Libya Nutrition Findings Report Final_Public_EN-Rev Cleaned.pdf

PDF - 851 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.