AZG neemt deel aan de Europese Mars voor Vluchtelingenrechten, zaterdag 27 februari 2016

 

Beste,

Artsen Zonder Grenzen neemt deel aan de Europese Mars voor de Vluchtelingenrechten die plaats heeft op zaterdag 27 februari. Hieronder vindt u de uitnodiging van de organisatoren.

Voorzitter van Artsen Zonder Grenzen, Meinie Nicolai, neemt na de mars ook het woord op het podium en zal beschikbaar zijn voor interviews

 

UITNODIGING
 
#SAFEPASSAGE NOW!

 
Op zaterdag 27 februari organiseert een brede coalitie van collectieven en burgergroepen een Europese Mars voor Vluchtelingenrechten in Brussel en in andere Europese steden. Het evenement in Brussel wordt gesteund door een brede waaier aan organisaties (zie lijst hieronder) en gaat van start om 13.30u bij het Noord-Station.
Er vinden evenementen en initiatieven plaats in meer dan 100 steden in ruim 28 landen, van Albanië tot Noorwegen, van Groot-Brittannië tot Portugal en Turkije - telkens met dezelfde eis: #Safepassage now voor al wie bescherming zoekt in Europa.
 
De dood van de driejarige Alan Kurdi in september 2015 zorgde voor een storm van reacties, maar helaas is de situatie sindsdien niet verbeterd – in januari 2016 alleen zijn 363 vrouwen, mannen en kinderen verdronken in de Middellandse Zee.
Europa zal de vluchtelingencrisis niet oplossen door zijn deuren te sluiten, de grenzen te barricaderen en de mensonwaardige omstandigheden te negeren in vluchtelingenkampen zoals in Calais en Duinkerke.
 
Europa kan beter: door #SAFEPASSAGE te garanderen
#SAFEPASSAGE: veilige en wettelijke routes: geen doden meer aan onze grenzen.
#SAFEPASSAGE: bescherming voor alle vluchtelingen tijdens hun volledige reis door Europa
#SAFEPASSAGE: hoge normen qua opvang en asiel in alle Europese landen, die geen afbreuk meer doen aan de rechten van asielzoekers en vluchtelingen, dus ook ervoor zorgen dat mensen op de vlucht hun bezittingen mogen behouden, gezinshereniging toelaten en stabiliteit garanderen wat het verblijfsrecht betreft.
 
Burgers uit heel Europa eisen van de nationale regeringen en de Europese instellingen dat ze de mensenrechten garanderen voor al wie bescherming zoekt, zowel wie hier reeds is als wie nog zal komen.

 
Noot voor de redactie
De Europese Mars voor Vluchtelingenrechten in Brussel is een burgerinitiatief in samenwerking met Plateforme citoyenne de soutien aux réfugiés, Bredene met een hart voor vluchtelingen, Solidarity4all, Community support group for refugees, Réseau Inter-Collectif Refugees.


Met de steun van CIRE, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Artsen Zonder Grenzen, Dokters van de Wereld, Hart boven hard, Tout Autre Chose, Amnesty International, Agir pour la Paix, MRAX, Amitiés sans frontières, réseau ADES, Greenpeace, Ligue des droits de l’homme, Change Partnership, Colectivo García Lorca, CNCD-11.11.11, Clowns Without Borders, Centre d’action laique, Oxfam solidariteit, WeCanHelp, MOC, ACV-CSC en ABVV-FGTB.


 
Perscontacten
FR
Béatrice Dispaux - beatricedispaux@gmail.com - +32 494 633 542
NL
Fien Groffils - fiengroffils@gmail.com - +32 499 345 544
EN
Elke Zander - elke.zander@gmail.com - +32 487 596 539

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.