AZG juicht steun van VS aan opschorting patenten op COVID-19 middelen toe

Artsen Zonder Grenzen juicht het besluit van de regering-Biden-Harris toe om de zogeheten Trips-waiver te steunen, het voorstel om de bescherming van intellectueel eigendom voor COVID-19-vaccins tijdelijk op te heffen.

 

Veel van de lage-inkomenslanden waar Artsen Zonder Grenzen actief is, hebben slechts 0,3 procent van de wereldwijde COVID-19-vaccinvoorraad ontvangen. Tekorten aan middelen voor diagnose, behandelingen en andere levensreddende medische hulpmiddelen wegen erg zwaar op landen als India en Brazilië, waar de toename van het aantal gevallen de gezondheidsstelsels op de rand van instorting heeft gebracht.

Het besluit dat de Amerikaanse regering op 5 mei genomen heeft, is een belangrijke stap in de richting van wereldwijde steun voor een vrijstelling van intellectuele eigendom door de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Zo’n vrijstelling zou landen nieuwe opties bieden en barrières wegnemen die de productie en levering van medische COVID-19-producten belemmeren. Gedurende de zeven maanden van onderhandelingen bij de WTO heeft Artsen Zonder Grenzen opgeroepen tot het afzien van IP voor alle COVID-19-producten, inclusief vaccins, behandelingen en diagnostiek.

Avril Benoît, algemeen directeur van Artsen zonder Grenzen-USA, zei over de aankondiging:

"Artsen zonder Grenzen juicht de gedurfde beslissing van de Amerikaanse regering toe om het voorstel om afstand doen van intellectuele eigendom op COVID-19-vaccins te steunen in deze tijd van ongekende wereldwijde nood. Het is cruciaal dat deze vrijstelling niet alleen geldt voor preventieve vaccins, maar ook op andere medische hulpmiddelen voor COVID-19, inclusief behandelingen voor mensen die ziek worden en diagnostiek om de verspreiding tegen te gaan.

Deze monumentale beslissing zal helpen bij het aanpakken van de historische en buitengewone wereldwijde gezondheidsuitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. De Waiver zal meer toegang tot levensreddende COVID-19-vaccins wereldwijd mogelijk maken. Hoe langer het duurt om iedereen in de wereld te vaccineren, hoe groter het risico voor ons allemaal omdat nieuwe varianten meer kans krijgen.

Landen die zich blijven verzetten tegen de WTO-vrijstelling, zoals landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Canada, Australië, Noorwegen, Japan en Brazilië, moeten nu ook actie ondernemen en besluiten om de gezondheid van mensen boven farmaceutische winsten te stellen en IP op alle medische hulpmiddelen van COVID-19, inclusief vaccins opheffen. "

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.