AZG en SOS MEDITERRANEE roepen op om geredde mensen te laten ontschepen op een veilige plaats

Na vier opeenvolgende dagen van levensreddende zoek- en reddingsoperaties in het centrale Middellandse Zeegebied zijn er momenteel 356 mannen, vrouwen en kinderen aan boord van de Ocean Viking. Artsen Zonder Grenzen en SOS MEDITERRANEE hebben de Maltese en Italiaanse maritieme autoriteiten nu formeel verzocht om coördinatie en steun bij het vinden van een veilige haven. Gezien het gebrek aan reactie van de Libische autoriteiten, zijn de Maltese en de Italiaanse de dichtstbijzijnde coördinatiecentra.

"Tussen de overlevenden zitten veel mensen die de schrijnende tekenen van fysiek en psychisch geweld tijdens hun tocht door Libië dragen. De ontnuchterende realiteit is dat door het conflict in Libië veel migranten en vluchtelingen gevangen zitten in detentiecentra aan de frontlinie", zegt Jay Berger, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen, aan boord van de Ocean Viking. "We vragen nu om een veilige plaats om deze kwetsbare mensen onmiddellijk te kunnen ontschepen. Ze hebben genoeg geleden."

Bij elk van de vier reddingsoperaties, van vrijdag 9 augustus tot maandag 12 augustus, nam Artsen Zonder Grenzen contact op met de Libische autoriteiten, die sinds vrijdag niet meer hadden gereageerd op de waarschuwingen. De enige reactie van het Libische Joint Rescue Coordination Centre (JRCC) kwam na de eerste redding op vrijdag: zij stelden voor de overlevenden in Libië te ontschepen, wat in strijd is met het internationale recht. Artsen Zonder Grenzen en SOS MEDITERRANEE zullen onder geen enkele omstandigheid overlevenden naar Libië terugsturen.

Bovendien zijn de Libische autoriteiten er niet in geslaagd een alternatieve plaats te vinden om geredde mensen van boord te laten. Zo’n veilige plaats moet voldoen aan de eisen van het internationale recht. Door het ontbreken van een aangewezen veilige haven ontbreekt, zet de Ocean Viking koers naar het noorden.

"Alle reddingen die we hebben uitgevoerd, zijn het resultaat van een zorgvuldige observatie van de context om ons heen. De maritieme autoriteiten hebben geen informatie met ons gedeeld", verduidelijkt Nick Romaniuk, zoek-en reddingscoördinator van SOS MEDITERRANEE aan boord van de Ocean Viking. "Slechts één keer waren we in staat om radiocontact te maken met een van de drie EU-vliegtuigen die een rubberboot in nood hadden gespot. Dit toont dat staten hun plicht om levens te redden niet op de eerste plaats stellen.”

Een overweldigende meerderheid van de geredde mensen meldt dat ze willekeurig gevangen zijn gezet, of afpersing hebben meegemaakt, of gedwongen zijn geweest om onder onderdrukkende omstandigheden te werken, of tijdens hun tocht zijn gefolterd. Van de 103 kinderen onder 18 jaar die aan boord zijn van de Ocean Viking, zijn slechts 11 begeleid door een ouder of een voogd.

"Mensen, ook minderjarigen, hebben beschreven dat ze met elektrische schokken werden gefolterd, met geweren en stokken werden geslagen of met gesmolten plastic werden verbrand”, meldt dokter Luca Pigozzi van Artsen zonder Grenzen aan boord van Ocean Viking. “Ze vertellen me hoe ze nog steeds de pijn voelen van hun wonden en littekens die ze hebben opgelopen tijdens hun verblijf in Libië.”

Artsen zonder Grenzen en SOS MEDITERRANEE verwachten van de Europese autoriteiten dat ze het internationale recht volgen en onmiddellijk een veilige plaats toewijzen voor de ontscheping van iedereen aan boord de Ocean Viking.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.