AZG eist antwoorden na aanvallen op ziekenhuizen in Jemen

De oorlog in Jemen wordt gevoerd zonder ook maar het minste respect voor het oorlogsrecht. De voorbije drie maanden werden al drie ziekenhuizen en een ambulance van Artsen Zonder Grenzen aangevallen.

“Aanvallen op ziekenhuizen worden steeds vaker geminimaliseerd en afgedaan als ‘foutjes’,” zegt Raquel Ayora, directeur Operatie van Artsen Zonder Grenzen. “Vorige week zei Groot-Brittannië dat het Saudi-Arabië het oorlogsrecht in Jemen niet moedwillig mag schenden. Dat impliceert dat het aanvaardbaar is als je een ziekenhuis per ongeluk bombardeert. Die logica is stuitend en onverantwoord.”

De hulpverlening van Artsen Zonder Grenzen is op drie maand tijd vier keer rechtstreeks aangevallen.

  • Op 26 oktober 2015 bombardeerden vliegtuigen van de coalitie onder leiding Saudi-Arabië het ziekenhuis in Haydan.
  • Een mobiele hulppost werd gebombardeerd op 2 december 2015 in Al Houban. Daarbij vielen acht gewonden en een dode.
  • Op 10 januari 2016 werd er ziekenhuis in Shiara aangevallen, waarbij zes doden en zeven gewonden vielen, bijna allemaal patiënten en medisch personeel.
  •  Op 21 januari 2016 werd een ambulance geraakt bij een luchtaanval in Saada. Daarbij kwamen zes mensen om, waaronder de ambulancier, en vielen tientallen gewonden.

Voor geen enkele van deze aanvallen is er ooit officieel een uitleg geweest.

Artsen Zonder Grenzen heeft daarom besloten om een onderzoek door een internationale onafhankelijke commissie te vragen (International Humanitarian Fact Finding Commission, IHFFC) naar de aanval op het ziekenhuis in Shiara. Voor de aanval op haar ziekenhuis in Kunduz, in Afghanistan, vroeg Artsen Zonder Grenzen vorig jaar al eens een onderzoek door de IHFFC. Daarvoor is het nog steeds wachten op een officieel antwoord van de Amerikaanse overheid.

“In Jemen zijn we op drie maanden tijd vier keer gebombardeerd,” zegt Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. “En hoeveel andere ziekenhuizen in Jemen, of andere conflictzones, worden er aangevallen zonder dat dat ooit het nieuws haalt? We weigeren deze nieuwe trend, van aanvallen waarover nooit verantwoording wordt afgelegd, te aanvaarden. We hebben dringend waterdichte garanties nodig van alle oorlogvoerende partijen dat ziekenhuizen nooit een doelwit kunnen zijn.”

Artsen Zonder Grenzen werkt in zeven gouvernementen. Sinds het begin van het conflict in maart 2015 behandelden medische team meer dan 20.000 oorlogsgewonden, in 11 ziekenhuizen. 18 andere medische centra krijgen ondersteuning van Artsen Zonder Grenzen.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.