AZG: duizenden gewonden en zieken uit West-Mosul
Inwoners van Mosul bevinden zich in het kruisvuur van de strijd om de stad. Sinds de start van het offensief op 19 februari om het westelijke deel van de stad te veroveren, zijn al tienduizenden Irakezen gevlucht. Duizenden gewonden zijn met spoed per ambulance uit het conflictgebied weggevoerd. Artsen Zonder Grenzen teams werken rond de klok om gewonden te behandelen. Het gaat vooral om verwondingen door kogels, explosies en mortiervuur.
Mensen die acuut medische hulp nodig hebben worden de stad uitgebracht omdat er niet genoeg capaciteit is in en rond Mosul om de stroom gewonden aan te kunnen. Artsen Zonder Grenzen teams hebben de afgelopen twee maanden meer dan 1.800 patiënten in kritieke toestand behandeld. In 1.500 gevallen ging het om oorlogsgewonden.
‘Ik heb in veel oorlogen gewerkt, in Syrië, Liberia, Angola, Cambodja, maar dit heb ik nog nooit gezien: elke patiënt die onze operatiezaal wordt ingereden is er ernstig aan toe en bijna elke dag komt er een nieuwe stroom gewonden binnen,’ vertelt dokter Reginald, een 66-jarige Belgische chirurg aan het einde van zijn laatste dienst in het Artsen Zonder Grenzen traumahospitaal ten zuiden van Mosul-Stad.
In het Artsen Zonder Grenzen ziekenhuis in Qayyarah is een voedingskliniek opgezet. Sinds begin maart komen er ernstig ondervoede kinderen uit West-Mosul binnen. Net aangekomen vluchtelingen vertellen dat dat er geen melkpoeder voor zuigelingen meer is. Ook is er een tekort aan voedsel en schoon water. Nu de aanvoerroutes zijn afgesloten, zal de toestand nog verder verergeren. Het is daarom van groot belang dat mensen die West-Mosul uit weten te komen bij aankomst voedselhulp en behandeling voor ondervoeding krijgen.
Tegelijkertijd zijn er ook veel vrouwen die spoedkeizersnedes nodig hebben. Artsen Zonder Grenzen heeft in Oost-Mosul sinds begin februari 80 keizersnedes uitgevoerd en 100 bevallingen begeleid.
De hulp van Artsen Zonder Grenzen in Irak
Artsen Zonder Grenzen heeft haar hulp in het Ninewa gouvernement in Irak uitgebreid na de aanvang van het militaire offensief om de tweede grootste stad van Irak te heroveren. Internationale hulpverleners werken zij aan zij met Irakese medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Zij bieden veelal spoedeisende hulp en moeder-en-kindzorg. De hulpverleners werken in Oost-Mosul, in traumacentra en medische posten verspreid over de stad, en in opvangkampen.
Ruim 1.600 internationale en lokale Artsen Zonder Grenzen hulpverleners werken in 10 gouvernementen van Irak. In verband met onze neutraliteit en onafhankelijkheid accepteren we voor onze activiteiten in Irak geen financiële steun van regeringen. Ons werk in Irak wordt alleen met geld van donateurs gefinancierd. Zo kunnen wij onze onafhankelijkheid van politieke en militaire machten garanderen.