AZG: Dramatische toename Syrische gewonden door vaatbommen

Ruim 65 Syrische gewonden – de meesten slachtoffers van vaatbommen – zijn afgelopen 2 weken binnengebracht in het ziekenhuis in Ramtha, Jordanië, waar Artsen Zonder Grenzen werkt. 34 gewonden kwamen binnen 3 dagen binnen. De mensen verklaren dat helikopters vaatbommen op woonwijken, medische posten en ziekenhuizen droppen in het zuiden van Syrië.

'7 op de 10 mensen zijn verwond door explosies, hun veelvoudige verwondingen spreken boekdelen,' aldus Renate Sinke, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Ramtha. De gewonden zijn van alle leeftijden, eentje zelfs van maar 27 dagen oud. Baby Majed werd aan zijn hoofd verwond door vlijmscherp schrootmetaal dat in een vaatbom zat.

Zijn vader Murad vertelt: 'Om 9 uur 's ochtends viel een vaatbom op ons huis in Tafas. Ik was zelf niet thuis, ik was aan het werk. Toen ik hoorde dat mijn familie was getroffen, liet ik alles uit mijn handen vallen en rende ik zo snel als ik maar kon naar huis. Mijn vrouw en mijn moeder waren gewond, maar hun wonden leek niet heel ernstig. Toen zag ik mijn kleine jongen. Hij was helemaal stil. Hij had een wond aan zijn hoofd, dus bracht ik hem naar het veldhospitaal in Tafas. Daar probeerden ze hem te helpen, maar het ontbrak hen aan de juiste apparatuur. Hij moest naar Jordanië. Anderhalf uur nadat de vaatbom was gevallen bereikten we de grens. Ik kan nu alleen maar hopen dat mijn kind beter wordt en dat we terug naar Syrië kunnen.'

Er zijn berichten dat er de afgelopen twee weken aanvallen worden uitgevoerd op medische voorzieningen in het Dara'a gouvernaat. Als gevolg moet een groeiend aantal mensen een lange, gevaarlijke reis naar Jordanië ondernemen omdat ze in hun eigen land nauwelijks aan medische hulp kunnen komen. 'Er zijn veel patiënten met hoofd- of veelvoudige verwondingen die CT-scans of specifieke zorg nodig hebben; die zijn in het zuiden van Syrië nu niet voorhanden,' aldus medisch coördinator en arts Muhammad Shoaib van Artsen Zonder Grenzen in Jordanië.

Veel ziekenhuizen in Syrië ontbreekt het aan mankracht, medische expertise of de nodige apparatuur om zeer complexe verwondingen te behandelen, als gevolg van verwoesting en schade door de aanvallen. Hierdoor wordt hard nodige medische hulp ontnomen aan de Syrische bevolking en leidt het tot verder verval van de gezondheidszorg. Artsen Zonder Grenzen blijft de strijdende partijen oproepen te stoppen met het bombarderen van woonwijken.

Sinds de oorlog in Syrië uitbrak, zijn 4 miljoen Syriërs naar buurlanden gevlucht, waaronder Jordanië. Artsen Zonder Grenzen opende in augustus 2006 een reconstructieve (zoals orthopedische en/of plastische) chirurgieafdeling in een ziekenhuis in Amman, Jordanië. Sinds 2013 biedt Artsen Zonder Grenzen spoedeisende chirurgische zorg in het ziekenhuis in Ramtha, op 5 kilometer van de grens met Syrië. Daarnaast werken de hulpverleners in een ziekenhuis voor moeder-en-kindzorg in Ramtha, en bieden we in Irbid medische hulp aan mensen met chronische aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten, zowel Syrische vluchtelingen als als aan Jordaniërs.

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.