AZG draagt activiteiten voor geestelijke gezondheidszorg voor migranten in de Humanitaire Hub van Brussel over aan Dokters van de Wereld

AZG draagt activiteiten voor geestelijke gezondheidszorg voor migranten in de Humanitaire Hub van Brussel over aan Dokters van de Wereld

Na zeven jaar geestelijke gezondheidszorg te hebben verleend aan migranten zonder papieren en asielzoekers in de Humanitaire Hub (de Hub), heeft medisch-humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) haar activiteiten overgedragen aan Dokters van de Wereld (DVDW). AZG zal zich richten op het bijstaan van mensen die uitgesloten zijn van het gezondheidszorgsysteem, waaronder mensen die gedwongen zijn om in kraakpanden, op straat of in tentenkampen in Brussel en andere delen van België te leven.

Van 2017 tot begin 2024 heeft AZG 12.226 consultaties voor mentale gezondheidszorg uitgevoerd in de Hub.

"Onze patiënten leden aan trauma's, depressies, angsten en sommigen kregen te maken met fysiek, seksueel of politiegeweld, niet alleen in hun land van herkomst maar ook hier in België", zegt Maxime Renaud, de coördinator geestelijke gezondheidszorg van AZG. AZG heeft nu dus de geestelijke gezondheidszorg overgedragen aan Dokters van de Wereld, dat reeds toeziet op de andere medische activiteiten. "Zij zullen zich blijven richten op de behoeften op het gebied van geestelijke gezondheid van de duizenden mensen die de Hub elk jaar bezoeken, en wiens recht op gezondheid systematisch wordt ontkend."

In 2023 stelde AZG vast dat 75% van de patiënten van AZG in de Hub asielzoekers waren, en dat een groot aantal mensen toch hun weg naar de Hub niet vonden. Bijgevolg verhoogde het multidisciplinaire outreach-team van AZG hun inspanningen om de behoeften te beoordelen van mensen die niet naar de Hub kwamen en uitgesloten worden van het gezondheidszorgsysteem. Het team voerde 500 interventies uit in 2023 voor mensen die in kraakpanden wonen.

"We wisten dat we ons meer moesten richten op deze kwetsbare en onzichtbare mensen die de Hub niet konden bereiken en gedwongen zijn om in mensonwaardige omstandigheden te leven zonder toegang tot gezondheidszorg," legt Renaud uit. "Ze worden diep getroffen door de onzekerheid, onveiligheid en vernederingen van het leven op straat."

Hoewel er in België hulp zou moeten worden geboden, heeft de staat ervoor gekozen om haar asielverplichtingen te verwaarlozen, ondanks het feit dat ze door de Belgische rechtbanken meer dan 9.200 keer is veroordeeld. Duizenden asielzoekers komen daardoor op straat te staan, zonder toegang tot gezondheidszorg. De staat moet dan ook het tekort aan huisvesting aanpakken, zorgen voor adequaat toezicht voor mensen die internationale bescherming zoeken en tegemoetkomen aan de behoeften van mensen die naar en door België migreren.

Over de Humanitaire Hub

De Brussels Humanitaire Hub werd opgericht in 2017 als reactie op een opkomst van personen zonder papieren. Vandaag bedient het een bredere gemeenschap, met inbegrip van asielzoekers, dak-en thuislozen of mensen die geen feitelijke toegang hebben tot diensten. De Hub biedt een scala aan ondersteuning en diensten, waaronder voedsel, kleding, hygiënekits, douches, fysieke en geestelijke gezondheidszorg, sociale en juridische bijstand en mogelijkheden om familiebanden te herstellen, evenals gespecialiseerde ondersteuning voor kwetsbare groepen zoals niet-begeleide minderjarigen en vrouwen in migratie.

De Hub wordt momenteel beheerd door een consortium van humanitaire organisaties, waaronder Dokters van de Wereld, het Belgische Rode Kruis, BelRefugees en, tot maart 2024, Artsen Zonder Grenzen.

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.