Artsen Zonder Grenzen ziet alarmerende toename van ondervoede kinderen in Afghanistan

Artsen Zonder Grenzen ziet alarmerende toename van ondervoede kinderen in Afghanistan

Toenemende gevallen van ondervoeding, falende gezondheidszorg, economische ineenstorting, aanhoudende droogte: AZG maakt zich zorgen over de meest kwetsbaren in Afghanistan, die steeds moeilijker toegang hebben tot gezondheidszorg.

In Herat werd tussen juni en september 2021 werden in vergelijking met het voorgaande jaar 40% meer ondervoede kinderen opgenomen in het Inpatient Therapeutic Feeding Centre (ITFC) van AZG. In de provincie Helmand werden tussen januari en september 2021 meer dan 2.800 ondervoede kinderen opgenomen in het ITFC-centrum daar, wat neerkomt op 45% meer gevallen dan in 2020.

Afghanistan kampt momenteel met een ernstige voedselcrisis: volgens het Wereldvoedselprogramma had in september 2021 95% van de huishoudens niet genoeg te eten.

Verschillende factoren zouden deze bijzonder zorgwekkende situatie veroorzaken, zoals een aanhoudende droogte (de tweede in vier jaar), de ineenstorting van het economisch systeem en een falend gezondheidszorgsysteem.

Problematische toegang tot gezondheidszorg

De medische teams van Artsen Zonder Grenzen blijven actief in Herat, Kandahar, Khost, Kunduz en Lashkar Gah, maar veel andere gezondheidscentra zijn momenteel gesloten of werken moeilijk, voornamelijk door een gebrek aan financiële en menselijke middelen. De interne ontheemding van meer dan drie miljoen Afghanen (die vooral hun toevlucht zoeken tot de steden) verhoogt eveneens de druk op gezondheidscentra. De toegang tot gezondheidszorg wordt daardoor steeds ingewikkelder.

In onze projecten in Hérat en Lashkar Gah zien we er een zorgwekkende toename van gevallen van ondervoeding bij kinderen. In september hadden we in het Intensive Therapeutic Feeding Center van het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah twee keer zoveel patiënten als bedden, en meer dan 90 opnames per week," legt Gaëtan Drossart, operationeel coördinator voor Artsen zonder Grenzen in Afghanistan uit. "De bevolking van Afghanistan draagt de gevolgen van de ineenstorting van het gezondheidssysteem en het gebrek aan concrete internationale hulp.

Gezondheidssysteem heeft nood aan steun

De economische situatie stort ineen en de Afghaanse regering is op dit moment niet in staat om de meeste basisdiensten te verstrekken. De bevolking moet in staat zijn om in haar levensonderhoud te voorzien ​​en gezondheidsactoren, inclusief Artsen zonder Grenzen, moeten kunnen blijven werken. Ervoor zorgen dat de Afghaanse bevolking toegang heeft tot gezondheidszorg die aan hun behoeften voldoet, is een prioriteit.

Lees meer over de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan in de pdf in bijlage.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.