Artsen Zonder Grenzen vindt drie geboeiden en vier gewonden op Egeïsche eiland Lesbos

Artsen Zonder Grenzen vindt drie geboeiden en vier gewonden op Egeïsche eiland Lesbos

Op donderdag 20 oktober 2022 trof internationale medische organisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) drie mensen met handboeien en vier gewonden aan, naar verluidt door afranselingen door mensen die zich als artsen en humanitaire werkers voordeden, nadat een noodhulpteam reageerde op een officiële waarschuwing op Lesbos. AZG maakt zich grote zorgen over het geweld op nieuwkomers op Samos en Lesbos en roept de staatsautoriteiten op om alle nodige maatregelen te nemen.

“Die dag werden we opgeroepen voor een noodinterventie”, zegt Teo di Piazza, projectcoördinator van Artsen Zonder Grenzen op Lesbos. “Toen we de locatie naderden, hoorden we mensen schreeuwen, heel veel geschreeuw. Toen we aankwamen, troffen we 22 mensen aan. Iedereen huilde, vrouwen, kinderen en mannen. Drie personen waren zeer stevig geboeid met plastic banden. Vier anderen waren gewond. Op basis van hun rapporten waren de verwondingen veroorzaakt door een groep mensen die vertrokken was toen we dichterbij kwamen.”

Iedereen in de groep was in shock. “We zagen meteen dat deze mensen in kritieke toestand verkeerden”, zegt Teo di Piazza. “We moesten een van onze psychologen bellen om psychologische noodhulp te verlenen aan de groep”. De vier gewonden werden doorverwezen naar het ziekenhuis voor een beoordeling van hun toestand en medische zorg.

“Volgens getuigenissen benaderden zeven of acht mensen de groep kort voordat we aankwamen en zeiden dat ze dokters waren en eten hadden”, vervolgt Di Piazza. “Ze begonnen hen naar verluidt te slaan en de handboeien om te doen zodra ze hen vonden. De groep vertelde ons dat die andere mensen meteen wegliepen toen ze ons hoorden.”

Dringend nood aan maatregelen

AZG-teams hoorden al eerder soortgelijke getuigenissen van geweld op mensen die arriveren op Lesbos en Samos om veiligheid te zoeken na een traumatische reis. Deze berichten zijn uiterst zorgwekkend, en Artsen Zonder Grenzen dringt er bij de bevoegde overheidsinstanties op aan om alle nodige maatregelen te nemen om dergelijke incidenten te voorkomen en te stoppen, en om ervoor te zorgen dat mensen toegang hebben tot veilige opvang-, beschermings- en asielprocedures.

Het AZG-team bracht de politiediensten op de hoogte van het incident en steunde de doorverwijzing van gewonden naar het ziekenhuis. Ze zorgden ook de volgende dag voor nazorg aan de groep.

AZG op Lesbos en Samos

Op Lesbos en Samos werken AZG-teams samen met andere humanitaire en beschermingsorganisaties, zoals UNHCR, alsook met lokale autoriteiten om officiële waarschuwingen te ontvangen en medische noodhulp te bieden aan mensen die op de twee eilanden aankomen. Artsen Zonder Grenzen biedt hen medische en psychologische eerste hulp, deelt voedsel, water en droge kleding uit en coördineert met de lokale gezondheidsdiensten voor verwijzingen naar het ziekenhuis indien nodig. De lokale politie brengt vervolgens mensen over naar het kamp, voor registratieprocessen na vijf dagen quarantaine. Sinds augustus 2021 hebben AZG-teams op Lesbos en Samos medische noodhulp verleend aan 2.225 mensen.

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.