Artsen Zonder Grenzen versterkt haar interventie tegen de ebola-epidemie in de Democratische Republiek Congo

Beste,

Hieronder vindt u een update van de interventie van Artsen Zonder Grenzen tegen de Ebola uitbraak in de Democratische Republiek Congo, en die nu officieel de stad Mbandaka heeft bereikt. Het is de eerste keer dat een ebola-epidemie een stedelijk gebied in de DRC treft.

30 ton materiaal werd vanmorgen verzonden vanuit het bevoorradingscentrum van AZG in Brussel via de luchthaven van Luxemburg (video). Twee Ebola-centra worden momenteel opgezet - waaronder één in Mbandaka - en vaccinatie is gepland in samenwerking met de WHO en het Congolese ministerie van Volksgezondheid.

Ter info, interviews ter plaatse zijn momenteel moeilijk, maar onze coördinatoren zijn beschikbaar in Brussel.

Met vriendelijke groeten,

Raphael Piret

Artsen Zonder grenzen versterkt haar interventie tegen de ebola-epidemie in de democratische republiek congo
 

De ebola-epidemie breidt zich uit in de provincie Equateur, met een nieuw bevestigd geval in de stad Mbandaka. Deze stad is een van de belangrijkste havens aan de Congostroom en telt meer dan één miljoen inwoners.

De 2 nieuwe gevallen komen bovenop de 42 patiënten met symptomen van hemorragische koorts, waaronder 23 sterfgevallen en 2 bevestigde gevallen als gevolg van Ebola in de regio. Volgens de nationale gezondheidsautoriteiten hebben 514 personen contact gehad met de tot nu toe bekende gevallen. Deze worden momenteel gecontroleerd. Om het risico van verspreiding tegen te gaan, versterkt Artsen Zonder Grenzen haar interventie in de getroffen gebieden (Mbandaka en Bikoro).

NOODHULPTEAMS AAN HET WERK

Noodhulpteams van Artsen Zonder Grenzen zijn momenteel aanwezig in Mbandaka en hebben een isolatiezone afgebakend in het belangrijkste ziekenhuis van de stad (5 bedden), alsook in het Bikoro-ziekenhuis (10 bedden). De teams bouwen verder 2 behandelingscentra voor patiënten met Ebola van elk 20 bedden.

In de komende dagen zullen er tientallen tonnen materiaal aankomen in Mbandaka (medische, beschermings- en desinfectiekits inclusief items zoals beschermende pakken, handschoenen en laarzen. Verder ook logistieke en hygiënekits met dekzeilen, chloorsproei-sets, waterbehandelingskits,… alsook palliatieve geneesmiddelen.). In het team van Artsen Zonder Grenzen dat zich momenteel op het terrein bevindt, zijn enkele van de meest ervaren medewerkers in de strijd tegen Ebola operationeel (medisch personeel, experts op het gebied van infectiebeheersing en logistiekers).

EEN ERNSTIG EN ZORGWEKKEND SCENARIO

 "Dit is de negende Ebola-uitbraak in Congo in de afgelopen 40 jaar. Tot nu toe hebben alle epidemieën plaatsgevonden op moeilijk bereikbare en geïsoleerde locaties, zoals vorig jaar in Likati,” zegt Henry Gray - noodhulpcoördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Mbandaka. "Met dit nieuwe geval in Mbandaka is het scenario veranderd en wordt de situatie zorgwekkend, omdat de ziekte een stedelijk gebied aantast. Het is essentieel om verdachte gevallen op te sporen om zo een ​​duidelijk beeld te krijgen van de verspreiding in de stad. We werken nauw samen met het ministerie van Volksgezondheid en andere organisaties om op een  ​​gecoördineerde, aangepaste en snelle manier de overdracht van Ebola te stoppen. "

VACCINATIE

AZG en Epicentre (de onderzoekstak van de organisatie voor epidemiologische studies) werken nauw samen met het ministerie van Volksgezondheid en de WHO om een vaccinatie tegen Ebola te organiseren (rVSVDG-ZEBOV-GP ) en ondernemen verdere actie om de uitbraak onder controle te houden. Hoewel de strategie zich in de implementatiefase bevindt, zijn de pijlers van het Ebola-antwoord, namelijk:

  • Snelle behandeling
  • Het isoleren van patiënten
  • Lokalisatie en follow-up van personen die in contact zijn geweest met gevallen van Ebola
  • Sensibilisering
  • Maatregelen om besmetting te vermijden
  • De plaatsen waar ondersteuning wordt gegeven
  • Ondersteuning aan medische zorg
  • Tijdelijke verandering van cultureel gedrag bij begrafenissen

Dit alles moet de verspreiding van de ziekte beperken.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.