Artsen Zonder Grenzen versterkt haar acties in Oekraïne en roept op tot giften aan haar noodfonds

Sinds het begin van de gevechten in Oekraïne werken de teams van Artsen Zonder Grenzen er tegen de klok om de dringende noden te beantwoorden. De behoefte aan hulp is hoog, en neemt zowel in het land zelf als in de buurlanden voortdurend toe. Daarom versterkt Artsen Zonder Grenzen haar respons en doet zij een beroep op de vrijgevigheid van de Belgen voor haar activiteiten in Oekraïne en in andere landen.

Immense behoeften

"De noden, ook op medisch gebied, zijn in een groot deel van het land immens", verklaart Kristel Eerdekens, adjunct-directeur van Artsen Zonder Grenzen. "De medische maar ook andere tekorten nemen dramatisch toe, en deze gewelddadige oorlog leidt tot steeds belangrijkere onderbrekingen van de bevoorrading. Daarom is de eerste prioriteit van Artsen Zonder Grenzen het bevoorraden van ziekenhuizen. Het is een race tegen de klok om de juiste medische noodvoorraden zo snel mogelijk op de juiste plaatsen te krijgen."

In Lviv hebben de teams van Artsen Zonder Grenzen in het bijzonder medische voorraden gedoneerd aan ziekenhuizen en gezondheidsinstellingen. Ze geven ook opleidingen aan ziekenhuispersoneel, dat niet op een dergelijke toevloed van gewonden voorbereid is.

"De tweede stap is evalueren hoe en waar we de chirurgische en medische teams van Artsen Zonder Grenzen veilig kunnen inzetten. We willen met een directe reactie ingrijpen, onder meer door ziekenhuizen te leren hoe omgaan met een massale toevloed aan gewonden en oorlogschirurgie," vervolgt Kristel Eerdekens.

Inspelen op behoeften in buurlanden

De teams van Artsen Zonder Grenzen zijn aanwezig in de verschillende buurlanden (Polen, Hongarije, Slowakije, Moldavië, Wit-Rusland en Rusland) om te voorzien in de dringende medische behoeften van de vluchtelingen, waarvan het aantal dagelijks toeneemt naarmate het conflict vordert. 

Op dit moment heeft Moldavië, met een bevolking van slechts 2,6 miljoen inwoners, de hoogste concentratie Oekraïense vluchtelingen per hoofd van de bevolking. In Palanca, een grensovergang tussen Oekraïne en Moldavië, verleent Artsen Zonder Grenzen eerstelijnsgezondheidszorg en psychologische eerst hulp aan vluchtelingen, alsook steun voor de basisbehoeften van gezinnen die de regio Mikolayiv en Odessa ontvluchten. 

"We mogen niet vergeten dat het er vriest (tot -7° of minder). Daarom wordt het steeds belangrijker om mensen te helpen die de oorlogsgebieden in Oekraïne en de buurlanden zijn ontvlucht ", vervolgt Kristel Eerdekens.

 

Een noodfonds om snel te kunnen handelen, naargelang de behoefte

Dankzij het noodfonds van Artsen Zonder Grenzen kunnen de teams van de ngo onmiddellijke en onafhankelijke hulp te verlenen aan slachtoffers van een conflict, epidemie of natuurramp. Dankzij de steun van schenkers aan dit noodfonds kan Artsen Zonder Grenzen reageren, op basis van eigen evaluaties, waar de nood het hoogst is.

---

Mensen kunnen een gift doen aan het noodfonds van Artsen Zonder Grenzen op rekening BE73 0000 0000 6060 of op www.azg.be .  

Om haar onafhankelijkheid en neutraliteit te waarborgen, is Artsen Zonder Grenzen voor 99% afhankelijk van giften van particulieren en maakt zij geen deel uit van het Consortium 1212 .

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.