Artsen Zonder Grenzen veroordeelt de aanval op reddingsboot op Middellandse Zee

Op 17 augustus 2016 is de reddingsboot ‘Bourbon Argos’ van Artsen Zonder Grenzen aangevallen door een groep gewapende mannen, die de boot met een niet-geïdentificeerde speedboot benaderden. De reddingsboot was bezig met zoek –en reddingsoperaties voor de Libische kust. Artsen Zonder Grenzen veroordeelt deze gewelddaad ten opzichte van een medisch-humanitaire organisatie met als enig doel op de Middellandse Zee zoek –en reddingsopdrachten uit te voeren, zolang geen veilige en legale routes bestaan voor zij die gewapende conflicten, rampen en extreme armoede ontvluchten.

De aanval gebeurde op 24 nautische mijlen ten noorden van de Libische kust. Gewapende mannen op de speedboot vuurden schoten af op de Bourbon Argos van op 400-500 meter en kwamen nadien aan boord van het schip. Er waren geen geredde mensen aan boord die dag, en noch het boordpersoneel, noch de medewerkers van Artsen Zonder Grenzen geraakten gewond.  

“Hoewel we de identiteit en de motivatie van de aanvallers niet kennen, kunnen we uit onze eerste analyse besluiten dat ze professioneel en getraind waren.”, zegt Stefano Argenziano, coördinator van Artsen Zonder Grenzen. “Het ging om een ernstige en zorgwekkende aanval die onze staf in fysiek gevaar had kunnen brengen.” De aanval gebeurde om 9u15 ‘s morgens. Aangezien de boot niet herkenbaar was en er geen radiocommunicatie was terwijl de speedboot de Bourbon Argos naderde, ging het team uit voorzorg in de veilige ruimte op het schip schuilen. De gewapende mannen kwamen aan boord en liepen rond op het dek. Ze vertrokken opnieuw na 50 minuten. De schade aan het schip bleef beperkt tot enkele kogelgaten. Het team bleef ongedeerd dankzij de strikte veiligheidsprocedures.

De zoek –en reddingsoperaties tussen Italië en Malta met de twee andere boten van Artsen Zonder Grenzen, de Aquarius (in samenwerking met SOS Mediterranee) en de Dignity I, zullen doorgaan. Artsen Zonder Grenzen zal blijven noodhulp en medische zorg bieden aan de geredde mensen.

“Volgens Artsen Zonder Grenzen is de focus van Europa op afschrikking en veiligheid niet het juiste antwoord op deze crisis. Zeker niet nu de situatie in Libië slechter wordt en het aantal doden op zee blijft stijgen.”, zegt Argenziano. “Zoek –en reddingsoperaties is slechts een palliatieve maatregel bij gebrek aan veilige – en legale routes. Vandaag is er meer dan ooit nood aan een proactieve maatregelen om levens te redden op zee en degene te helpen die veiligheid zoeken.”

Sinds het begin van de operaties op 21 april 2016 hebben de teams van Artsen Zonder Grenzen aan boord van Dignity I, Bourbon Argos en Aquarius al 10.925 mensen gered tijdens 84 verschillende reddingsoperaties.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.