Artsen Zonder Grenzen stelt voor: mobiele eenheid voor oorlogschirurgie in hartje Brussel

Artsen Zonder Grenzen heeft op vrijdag 2 maart een nieuwe mobiele chirurgische eenheid voorgesteld aan het Belgische publiek. Deze eenheid is een levensreddende oplossing voor oorlogschirurgie: de sterke mobiliteit en autonomie maken haar inzetbaar in conflictgebieden als Irak en Yemen, maar de eenheid kan ook worden uitgestuurd bij een natuurramp zoals een aardbeving, waar het aantal gewonden zeer hoog is.

"De hulpverlening van Artsen Zonder Grenzen wordt voortdurend bijgestuurd op basis van de nood ter plaatse," zegt Dr. Bart Janssens, Operationeel Directeur van Artsen Zonder Grenzen. "We zijn steeds op zoek naar innovaties om beter te kunnen antwoorden op de noden van het terrein. Dankzij deze nieuwe chirurgische eenheid, die flexibel is en tegelijk kwalitatieve zorg biedt, kunnen we tot zeer dicht bij de frontlijn chirurgische ingrepen uitvoeren en levens redden."

Het doel van deze eenheid is om oorlogsgewonden te stabiliseren, door het bloeden zo snel mogelijk te stoppen. Een gestabiliseerde patiënt die wordt overgebracht voor definitieve chirurgie heeft namelijk veel meer overlevingskansen dan een patiënt die meteen op de operatietafel belandt.

De chirurgische eenheid kan per boot, vliegtuig of via het land worden verplaatst, en wordt op 12 uur tijd volledig gemonteerd. Ze heeft een eigen waterzuiveringssysteem en generatoren, waardoor ze niet afhankelijk is van externe toelevering van zuiver water en elektriciteit. Bovendien kan de eenheid volledig aangepast worden aan de noden: de eenheid bestaat uit 10 containers, maar dit kan worden uitgebreid tot 16, waardoor er twee operatiekamers beschikbaar zijn. Maar het grootste voordeel is misschien wel de volledige autonomie op vlak van medische bevoorrading: de eenheid beschikt over al het nodige medische materiaal om 7 dagen zelfstandig te kunnen kunnen draaien.

"In sommige contexten is het bijzonder moeilijk om hulp te verlenen: de frontlinie beweegt snel, de toegang wordt bemoeilijkt, of de bevoorrading loopt stroef. De autonomie en flexibiliteit van deze chirurgische eenheid zullen een troef zijn om deze uitdagingen te baas te kunnen," aldus Dr. Bart Janssens.

De opstelling van de eenheid is een oefening voor het personeel: de opbouw en afbraak van de chirurgische eenheid moet binnen de 12 uur gebeuren. Zo leren de medewerkers ook hoe alles concreet in zijn werk gaat, en zijn ze volledig klaargestoomd om de eenheid in te zetten op het terrein. Daarna opent de eenheid zijn deuren om het publiek een unieke kijk te geven op het werk van Artsen Zonder Grenzen. De chirurgische eenheid is te bezichtigen op het Rogierplein in Brussel, van 2 maart tot en met 4 maart.

Een eerste versie van deze eenheid werd gebruikt door Artsen Zonder Grenzen tijdens de slag om Mosul in 2017. Gebaseerd op deze ervaring werd het concept verder uitgewerkt. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met een extern bedrijf in Duitsland. Een team met medische en technisch-logistieke experten werkte 9 maanden samen met de ingenieurs en technici van Zeppelin om dit project tot stand te doen komen. De eenheid zal volgende week op de site van distributienetbeheerder Eandis in Lokeren wachten op zijn allereerste missie.

 

Artsen Zonder Grenzen

Artsen Zonder Grenzen is een internationale medische hulporganisatie, met honderden projecten in meer dan zestig landen. Haar teams zetten zich in voor slachtoffers van oorlogen, rampen en epidemieën. Artsen Zonder Grenzen is volledig onafhankelijk van alle politieke, economische, militaire of religieuze machthebbers. Haar financiering komt voor 99% van particulieren. Op die manier kan de organisatie zelf beslissen hoe ze hulp verleent. Artsen Zonder Grenzen is neutraal en heeft maar één belang voor ogen: dat van haar patiënten.

Chirurgie bij Artsen Zonder Grenzen

In 2016 voerden teams van Artsen Zonder Grenzen op het terrein 106.500 chirurgische interventies uit. 671.700 patiënten werden behandeld. Dit zijn belangrijkste plaatsen waar chirurgie werd uitgevoerd:

  • Jemen: 16.400
  • Haïti: 15.000
  • Centraal-Afrikaanse Republiek: 9400
  • Afghanistan: 5500
  • Burundi: 3200
  • Nigeria: 2600
  • Jordanië: 1800
  • Mali: 1200

Andere medische interventies (2016)

80.100

kinderen opgenomen voor ondervoeding

2.536.400

malariapatiënten behandeld

250.300

bevallingen begeleid

 

 

Artsen Zonder Grenzen in België

Het grootste operationele centrum ligt in Brussel

Sinds haar oprichting in 1980 is Brussel een van de belangrijkste operationele centra van Artsen Zonder Grenzen. De hoofdzetel in Brussel telt vandaag 440 werknemers en 45 vrijwilligers, en heeft 950 internationale en 10.000 lokale medewerkers op het terrein. In België wordt Artsen Zonder Grenzen ondersteund door 389.000 private schenkers, die de onafhankelijkheid van de organisatie garanderen.

Bevoorradingscentrum in Neder-Over-Heembeek

MSF Supply helpt met de bevoorrading en het stockbeheer van Artsen Zonder Grenzen. Samen met het andere bevoorradingscentrum in Bordeaux, beheert het de hele keten, vanaf de aankoop van de producten tot de levering ter plaatse. In de loop der jaren heeft MSF Supply daarbij een unieke expertise verworven in het samenstellen en voorbereiden van noodhulpkits. Het leeuwendeel van het werk van MSF Supply is voor het Operationeel Centrum in Brussel, maar ook andere operationele centra werken met hen samen. Soms zijn er zelfs andere ngo’s of humanitaire organisaties die beroep doen op de diensten van MSF Supply. Dat laat de centrale toe om efficiënter te werken en extra expertise op te doen.

Opleidings- en innovatiecentrum: Espace Bruno Corbé

Vlakbij de haven van Brussel, ligt het Espace Bruno Corbé (EBC). Medewerkers van OCB, maar ook van andere Operationele Centra en zelfs van andere humanitaire organisaties, komen naar hier om gespecialiseerde opleidingen te volgen. Het EBC beschikt over medisch en technisch materiaal en installaties zoals die ook op het terrein gebruikt worden, zoals:

  • Structuren voor medische noodhulp
  • Sanitaire voorzieningen
  • Installaties voor de verwerking van medisch afval
  • Biomedische uitrustingen een sterilisatie-eenheid
  • Een mechanische garage

Dit oefenterrein is ontworpen om de situatie op het terrein zo goed mogelijk na te bootsen. De bedoeling is dat hier nieuw materiaal getest en bestudeerd kan worden. Ook alle praktische opleidingen over toestellen en installaties kunnen hier gebeuren.

Contacteer ons
Delphine Van Durme Press officer, Artsen Zonder Grenzen
Delphine Van Durme Press officer, Artsen Zonder Grenzen
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.