Artsen Zonder Grenzen spreekt VN-Veiligheidsraad toe: De bevolking van Gaza heeft nu een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren nodig

Christopher Lockyear, secretaris-generaal van de internationale medisch-humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen/Médecins Sans Frontières (AZG), heeft vandaag de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN-Veiligheidsraad) opgeroepen om een onmiddellijk en duurzaam staakt-het-vuren in Gaza te eisen. Lockyear richtte zich tijdens zijn maandelijkse bijeenkomst over Gaza tot de Raad en riep ook op tot de ondubbelzinnige bescherming van medische voorzieningen, personeel en patiënten.

“Vergadering na vergadering, resolutie na resolutie is dit orgaan er niet in geslaagd dit conflict effectief aan te pakken,” zei Lockyear. “We hebben gezien hoe leden van deze Raad beraadslaagden en uitstelden terwijl burgers stierven. Deze dood, vernietiging en gedwongen ontheemding zijn het resultaat van militaire en politieke keuzes die schaamteloos voorbijgaan aan het leven van burgers. Deze keuzes hadden heel anders kunnen worden gemaakt – en kunnen nog steeds heel anders worden gemaakt.”

Klik hier om de toespraak opnieuw te bekijken

Na ruim vier maanden oorlog zijn in Gaza bijna 30.000 Palestijnen gedood in de voortdurende bombardementen en aanvallen van Israël. Naar schatting zijn ongeveer 1,7 miljoen mensen – bijna 75 procent van de bevolking – gedwongen ontheemd en worden ze geconfronteerd met geïnfecteerde wonden en ziekten, omdat ze in onveilige, ongezonde en erbarmelijke omstandigheden leven. Het bieden van gezondheidszorg wordt vrijwel onmogelijk in Gaza, omdat zelfs medische voorzieningen niet worden gerespecteerd en niet veilig zijn voor militaire aanvallen.

“Onze patiënten hebben catastrofale verwondingen, amputaties, verbrijzelde ledematen en ernstige brandwonden”, aldus Lockyear. “Ze hebben geavanceerde zorg nodig. Ze hebben een lange en intensieve revalidatie nodig. Medici kunnen deze verwondingen niet behandelen op een slagveld of in de as van verwoeste ziekenhuizen. Onze chirurgen hebben bijna geen basisgaas meer om te voorkomen dat hun patiënten doodbloeden. Ze gebruiken het één keer, persen het bloed eruit, wassen het, steriliseren het en hergebruiken het voor de volgende patiënt.”

Op 20 februari, dezelfde dag dat de VS een veto uitsprak over een resolutie voor een staakt-het-vuren van de VN-Veiligheidsraad, werden de vrouw en de schoondochter van een AZG-medewerker gedood en raakten zes andere mensen gewond toen een Israëlische tank schoot op een duidelijk gemarkeerde schuilplaats voor het AZG-personeel in Al-Mawasi, in Khan Younis.

Vorige week hebben Israëlische troepen het Nasser-ziekenhuis geëvacueerd en binnengevallen, de grootste medische faciliteit in het zuiden van Gaza. Zij die gedwongen werden te vertrekken, kunnen nergens heen. Ze kunnen niet terugkeren naar het grotendeels verwoeste noordelijke deel van Gaza, en ze zijn niet veilig in Rafah in het zuiden, waar Israëlische troepen luchtaanvallen hebben uitgevoerd en plannen hebben aangekondigd voor een uitgebreid grondoffensief.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn de medische teams en patiënten van Artsen Zonder Grenzen gedwongen negen verschillende gezondheidszorginstellingen in de Gazastrook te evacueren. In totaal zijn vijf AZG-collega's gedood. Het bieden van gezondheidszorg en het opschalen van levensreddende hulp is vrijwel onmogelijk vanwege de intensiteit van de bombardementen en beschietingen, evenals de hevige gevechten.

“De gevolgen van het negeren van het internationaal humanitair recht zullen tot ver buiten Gaza weergalmen”, zei Lockyear. “Het zal een blijvende last zijn voor ons collectieve geweten. Dit is niet alleen maar politieke passiviteit; het is politieke medeplichtigheid geworden.”

Douchka van Olphen

Strategic Information & Media Manager, Médecins Sans Frontières

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.