Artsen Zonder Grenzen schort noodgedwongen werkzaamheden op in Noordoost-Syrië

Artsen Zonder Grenzen schort de werkzaamheden op in Noordoost-Syrië, omdat de veiligheid van het personeel niet meer kan worden gewaarborgd. De internationale medewerkers worden daarom geëvacueerd. Deze moeilijke beslissing komt op een moment dat hulp aan burgers in deze regio hard nodig is. Artsen Zonder Grenzen blijft zoeken naar mogelijkheden om hulp te kunnen verlenen.

Het is momenteel te onveilig om medische en humanitaire hulp te verlenen. De situatie verandert te snel en is daardoor erg onvoorspelbaar. De hulpverleners worden daarom geëvacueerd uit projecten in Ain Issa, Al Hol, Tal Abyad, Tal Tamer, Tal Kocher, Kobane / Ain Al Arab en Raqqa.

‘Dit is een extreem moeilijke beslissing geweest, maar wij kunnen niet werken zonder veiligheidsgaranties. Daarom schorten we onze activiteiten op en halen we onze internationale collega’s uit het land’, zegt Robert Onus, noodhulpcoördinator van Syrië.

‘De mensen in Noordoost-Syrië leven al jarenlang in oorlog en onzekerheid. En de behoefte aan hulp neemt alleen maar toe door de recente ontwikkelingen. We maken ons grote zorgen om de veiligheid van onze Syrische collega’s en hun families. We zullen hen ondersteunen op afstand en we onderzoeken momenteel alle mogelijkheden om de mensen in het noordoosten van Syrië te blijven helpen, ondanks de beperkingen’, besluit Onus.

We zijn extreem bezorgd om de Syrische burgers en roepen alle strijdende partijen op om hun veiligheid te waarborgen. Ook moeten humanitaire organisaties toegang hebben om veilig en ongehinderd de bevolking hulp te kunnen bieden, juist nu dit zo dringend nodig is.

Situatie op 13 oktober

In Tal Tamar Tal deelden we dekens, voedselrantsoenen, water en uit aan duizenden mensen op de vlucht die de stad dagelijks binnenkwamen. Tot 13 oktober leverden we water aan verschillende dorpen in het gebied met waterschaarste nadat een luchtaanval het waterpompstation zou hebben beschadigd waardoor de watertoevoer naar hele steden werd afgesloten.

Luchtaanvallen, mortiervuur en gewapend treffen hebben ernstige gevolgen gehad voor de burgerbevolking en voor het vermogen van humanitaire organisaties om veilig hulp te bieden. 

Op 13 oktober werden tientallen mensen die gewond raakten door een luchtaanval het ziekenhuis van Tal Tamer binnengebracht. In de stad Ain Issa zagen de teams van Artsen Zonder Grenzen dat de bevolking te voet hun huizen ontvluchtte, op zoek naar veiligheid, weg van het voortdurende conflict.

Gezondheidswerkers werden geëvacueerd uit het ziekenhuis in Ain Issa, één van de belangrijkste ziekenhuizen die de afgelopen vijf dagen gewonde mensen heeft behandeld. 

Bij het vertrek van de teams van Artsen Zonder Grenzen gisteren, hoorden onze medewerkers dat de mensen in het kamp van Ain Issa een groot gebrek hadden aan voedsel, water en medische hulp. Vorige week nog hebben de teams van Artsen Zonder Grenzen gezondheidszorg, water en geestelijke gezondheid geboden aan de mensen in het kamp. Deze mensen zitten nu in een zeer precaire situatie; we maken ons grote zorgen over hun welzijn.

Noot voor de redactie

Artsen Zonder Grenzen blijft aanwezig in Noordwest-Syrië en biedt gezondheidszorg in verschillende medische faciliteiten en via mobiele klinieken. We ondersteunen ook gezondheidsstructuren in het gebied.

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.