Artsen Zonder Grenzen roept op tot dringende internationale hulp voor Soedanese vluchtelingen in Tsjaad nu grote crisis dreigt 

Mensen blijven het conflict in Soedan ontvluchten waardoor er al meer dan 358.000 vluchtelingen zijn aangekomen in de grensstad Adré, in het oosten van Tsjaad. Er worden vluchtelingenkampen gebouwd, maar de basisvoorzieningen en onderdak in de kampen zijn compleet ontoereikend om aan de behoeften van de toestromende mensen te voldoen. Artsen Zonder Grenzen (AZG) roept de internationale gemeenschap en humanitaire organisaties op om de humanitaire hulp dringend op te schalen en te voorzien in de basisnoden van mensen die het conflict ontvluchten om zo een catastrofale situatie te voorkomen. 

Duizenden vluchtelingen komen dagelijks toe in Adré 

"We zijn hier aanwezig in drie vluchtelingenkampen, waar dagelijks ongeveer 2.000 vluchtelingen aankomen", vertelt Susanna Borges, AZG-noodhulpcoördinator in Tsjaad. "De bestaande kampen in dit gebied zitten al vol, net als de tijdelijke doorgangsopvang. Mensen worden daarom overgebracht naar andere locaties, ver van de stad, waar nog steeds nieuwe kampen worden gebouwd", vervolgt Susanna Borges. "Maar deze kampen zijn nog niet klaar voor alle mensen die er zijn ondergebracht. Ze worden dus blootgesteld aan de zon en de regen en hebben niet genoeg voedsel, water of zelfs kookgerei. De behoeften zijn enorm en de middelen zijn zeer beperkt". 

In Adré telt het enige kamp, Camp Ecole, 150.000 vluchtelingen en AZG ondersteunt een kinderafdeling met 250 bedden in het ziekenhuis van Adré. In Camp Ecole is er een AZG-kliniek met 38 bedden en een ambulance om patiënten te vervoeren. De kliniek is altijd vol, met gemiddeld 400 consulten per dag. De mate van ondervoeding is er alarmerend. In Camp Ecole zijn 351 patiënten geregistreerd die aan ondervoeding lijden, maar sommigen van hen kunnen de behandeling niet voortzetten omdat ze ontheemd zijn. Onze teams proberen hen te vinden, maar de snelheid van de verhuizingen maakt deze taak erg moeilijk. 

Watertekort en toename van ziektes zoals cholera en malaria door regenseizoen 

Onze teams hebben drie waterputten geïnstalleerd in Camp Ecole en in de loop van de tijd zullen er meer worden geïnstalleerd als het aantal mensen dat de grens oversteekt, blijft toenemen. Drinkwater wordt per vrachtwagen verdeeld in de kampen, maar de behoeften zijn veel groter dan wat AZG alleen kan opvangen. Door het watertekort in de kampen Ambelia en Ourang moeten mensen om 2 uur 's nachts in de rij te staan met hun jerrycans. ​ 

Bovendien is het regenseizoen aangebroken in Tsjaad. Dit veroorzaakt een aanzienlijke toename van malaria en het wordt erg moeilijk om de getroffen gebieden te bereiken. In één week registreerde de AZG-kliniek in Camp Ecole 956 gevallen van malaria, bijna drie keer zoveel als de week ervoor. 

"Mensen komen aan in zeer zorgwekkende gezondheidssituaties, omdat ze geen toegang hebben tot voedsel en in zeer precaire omstandigheden leven", vertelt Trish Newport, leidinggevende noodsituaties bij AZG Genève. "Met al die regen weten we uit ervaring uit soortgelijke crisissituaties, dat er een risico is op diarreeziekten zoals cholera. In dergelijke omstandigheden maken we ons grote zorgen over de epidemieën die kunnen ontstaan als de humanitaire respons niet dringend wordt opgevoerd". 

Vluchtelingen uit Soedan zet nog meer druk op de reeds schaarse beschikbare middelen in Tsjaad  

In een land waar al een miljoen mensen als vluchteling leefden of binnenlands ontheemd waren, heeft deze laatste golf vluchtelingen uit West-Soedan de beschikbare middelen onder druk gezet. De voedselprijzen in Adré zijn gestegen en de meeste nieuwkomers kunnen zich geen voedsel veroorloven. Deze situatie heeft ook gevolgen voor de lokale bevolking, van wie de kosten van levensonderhoud zijn gestegen terwijl de inkomens zijn gestagneerd. 

Internationale donoren moeten middelen vrijmaken om het tekort aan humanitaire hulp aan te vullen. Artsen Zonder Grenzen roept de internationale gemeenschap op om dringend onderdak, voedsel, water, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en bescherming te bieden aan de duizenden mensen die op de vlucht zijn geslagen voor onvoorstelbaar geweld en hun huizen, middelen van bestaan en geliefden zijn kwijtgeraakt in Soedan. Een snelle en adequate humanitaire respons is hun enige hoop om een nieuwe ramp te overleven. 

Plaatselijke contactpersoon en woordvoerder: Steven De Bondt, persverantwoordelijke AZG

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.