Artsen Zonder Grenzen mobiliseert hulp in Oekraïne en nabijgelegen landen

Terwijl het conflict in Oekraïne voortduurt, zet AZG noodhulpactiviteiten op in Oekraïne en stuurt de internationale noodhulporganisatie teams naar Polen, Moldavië, Hongarije, Roemenië en Slowakije. Daar zullen ze de behoeften van mensen die de grenzen oversteken beoordelen en een respons bieden op humanitaire behoeften. Ook in Wit-Rusland en Rusland staan teams klaar om humanitaire hulp te verlenen.

In Oekraïne delen AZG-teams kits voor oorlogsgewonden uit in Mariupol en 30 chirurgen uit Oost-Oekraïne kregen telegeneeskunde-training voor traumazorg.

Hulp aan de grenzen

Onze noodhulpteams zijn aangekomen bij de Pools-Oekraïense grens en proberen momenteel essentieel personeel en voorraden naar Oekraïne te krijgen en noodhulpactiviteiten op te zetten aan beide zijden van de grens. Teams zullen ook beoordelingen uitvoeren langs de grens van Oekraïne met Rusland en Wit-Rusland.

Midden in een actief conflict blijft het een uitdaging om de ware omvang van de medische behoeften in Oekraïne te bepalen. Artsen Zonder Grenzen bereidt zich voor op een reeks scenario's die ons in staat zullen stellen onze respons op te voeren.

De teams bij de grenscontroleposten tussen Oekraïne en Polen zien mensen te voet, in auto's en in bussen oversteken, velen moe en uitgeput, en sommigen met kinderen van nog maar 25 dagen oud.

Veel van de mensen die de Poolse grens overstaken, maken gewag van lange uren in de rij bij vriestemperaturen. Sommigen waren uitgedroogd en anderen leden aan onderkoeling. We hebben basisonderdak-artikelen gedoneerd aan een opvanghuis in Polen en werken eraan om onze respons op te voeren.

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.