Artsen Zonder Grenzen en Sea-Watch zullen opnieuw levens redden in de Middellandse Zee
Artsen Zonder Grenzen (AZG) en Sea-Watch gaan opnieuw levensreddende operaties in de centrale Middellandse Zee uitvoeren met het schip Sea-Watch 4.
Samen zullen Artsen zonder Grenzen en Sea Watch humanitaire hulp verlenen, zoals het verstrekken van voedsel en essentiële spullen, en het identificeren van mensen die bijzonder kwetsbaar zijn. AZG staat in voor medische noodhulp, waaronder het uitbaten van de scheepskliniek, en voorziet een vierkoppig medisch team waaronder een arts en een verloskundige, evenals communicatie en pleidooimedewerkers.
"Het is onaanvaardbaar dat mensen verdrinken", zegt Oliver Behn, AZG-directeur Operaties. “en niemand mag worden gedwongen marteling en lijden te ondergaan. Toch gebeurt het, omdat Europese regeringen hun plichten verzuimen.”
Niet-assistentie veroordeelt mensen tot de dood
De centrale Middellandse Zee is de dodelijkste zeegrens ter wereld. Alleen al in juni werden minstens 101 mensen dood of vermist opgegeven, terwijl alleen deze week drie mensen werden gedood terwijl ze naar Libië werden teruggedrongen.
Europese lidstaten buiten COVID-19 uit als excuus om zoek- en reddingsactiviteiten verder in te perken, en schakelen de Libische kustwacht steeds vaker in om hun eigen verantwoordelijkheden te ontwijken. Dat beleid van niet-assistentie veroordeelt talloze mensen tot de verdrinkingsdood.
Libië wordt door internationale en Europese instellingen, waaronder de VN, IOM en de Europese Commissie, als onveilig beschouwd voor migranten, vluchtelingen en asielzoekers. Nochtans zijn sinds het begin van het jaar 5.650 mensen onderschept en met geweld teruggestuurd naar Libië, als onderdeel van een bilaterale overeenkomst die door de EU wordt gefinancierd en gefaciliteerd.