Artsen Zonder Grenzen behandelt patiënten met symptomen gifgas in Syrië

Vier patiënten met symptomen van een gifgasaanval zijn op vrijdag 21 augustus opgenomen door Artsen Zonder Grenzen in Aleppo, Syrië.

De patiënten zijn een gezin: de twee ouders, een meisje van drie jaar oud en een vijf dagen oude baby. Ze arriveerden in het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen een uur na de blootstelling, met onder meer ontstoken ogen, rode huiduitslag, en ademhalingsmoeilijkheden. Drie uur later verschenen blaren en werden de ademhalingsmoeilijkheden erger. Het gezin werd behandeld voor de symptomen en kreeg zuurstof toegediend, totdat ze naar een gespecialiseerde kliniek werd overgebracht.

Het gezin kwam uit de stad Marea, ten noorden van Aleppo. Op vrijdag vonden hier zware bombardementen plaats, na een week van intense aanvallen met mortiergranaten en artillerie. Volgens de verhalen van de patiënten werd hun huis rond half acht ’s avonds getroffen door een granaat. Na de explosie vulde gele rook de woonkamer. De ouders probeerden de kinderen te beschermen door ze te verbergen onder hun lichamen. In eerste instantie werd het gezin overgebracht naar het ziekenhuis van Marea, waar het de eerste hulp kreeg. Toen hun situatie verslechterde, werden ze doorverwezen naar het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen.

"Artsen Zonder Grenzen heeft geen bewijs op basis van een laboratoriumtest om de oorzaak van deze symptomen te bevestigen. Hoe dan ook, de klinische verschijnselen en de opeenvolging van symptomen die ons team heeft behandeld, én het verhaal over de omstandigheden van de vergiftiging wijzen op gifgas", zegt Pablo Marco, projectleider van Artsen Zonder Grenzen in Syrië.

Dit verbijsterende nieuws komt bovenop een almaar verslechterende humanitaire situatie in het gouvernement Aleppo. In een ander offensief in de afgelopen maanden werden daar zeker elf medische voorzieningen doelgericht met vaatbommen bestookt. De weinige medische voorzieningen die nog werken, zijn niet in staat in de enorme noden onder de bevolking te voorzien.

"Ieder gebruik van chemische wapens is een zeer ernstige schending van het internationale humanitaire recht", zegt Pablo Marco. "Het maakt het lijden van de bevolking die toch al te maken heeft met de gevolgen van de ergste humanitaire crisis in de afgelopen jaren nog erger. We doen een beroep op alle partijen om willekeurig geweld tegen burgers te stoppen."

Artsen Zonder Grenzen heeft zes medische voorzieningen in Syrië en ondersteunt meer dan 100 klinieken, gezondheidsposten en ziekenhuizen in het land. De organisatie biedt ook medische zorg aan Syriërs die naar Jordanië, Libanon, Turkije en Irak zijn gevlucht.

A propos de MSF/AZG

Médecins Sans Frontières est une organisation médicale humanitaire d’urgence, active dans plus de 70 pays du monde.