Artsen Zonder Grenzen behandelt gewonden na granaatexplosies in Burundi
Maandag ontploften granaten in verschillende wijken in de Burundese hoofdstad Bujumbura. Tientallen gewonden stroomden toe in een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen.
“Maandagochtend zagen we op korte tijd bijna zestig gewonden op de spoedafdeling van ons ziekenhuis in Bujumbura,” zegt Richard Veerman, verantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen voor de projecten in Burundi. “We openden een tweede operatiekamer en deden vijf spoedoperaties in de eerste uren.”
Het ziekenhuis, dat gespecialiseerd is in traumatologie, beschikt over een spoedafdeling, twee operatiekamers, een afdeling intensieve zorg, en 43 bedden. Medische zorg wordt er gratis verstrekt aan iedereen, ook aan de slachtoffers van geweld. “Wij bieden kwalitatief hoogstaande medische zorg aan iedereen, ongeacht hun etnische, religieuze of politieke achtergrond,” zegt Veerman.
Artsen Zonder Grenzen werkt al meer dan twintig jaar in Burundi. Toen de spanningen in het land opliepen voor de verkiezingen, in mei, breidden we onze activiteiten uit. We ondersteunden drie gezondheidsposten bij de plaatsen waar vaak betoogd werd, leidden we het personeel van het Prince Rwagasore-ziekenhuis op om patiënten met fysieke trauma’s te behandelen, en schonken we ook geneesmiddelen en medisch materiaal.
Het traumatologisch ziekenhuis opende de deuren in juli 2015, om slachtoffers van de oplopende spanningen en het sporadisch geweld te behandelen. Sindsdien werden er al 630 gewonden verzorgd. 390 van hen moesten gehospitaliseerd worden.
Artsen Zonder Grenzen is één van de weinige internationale organisaties in Bujumbura die gewonden en ernstig zieken verzorgt. De financiering gebeurt volledig door privé-schenkingen. Van geen enkele overheid wordt geld aangenomen voor onze projecten in Bujumbura.