Alweer ziekenhuis in Gaza gesloten door Israëlische offensief in Rafah

Alweer ziekenhuis in Gaza gesloten door Israëlische offensief in Rafah

Door de steeds hevigere aanvallen door de Israëlische strijdkrachten in Rafah, Gaza, kan Artsen Zonder Grenzen (AZG) niet langer levensreddende zorg verstrekken in het Indonesian Field hospital te Rafah. De 22 patiënten die in het ziekenhuis bleven, zijn geëvacueerd naar andere faciliteiten, omdat we hun veiligheid niet langer kunnen garanderen. AZG stelt sinds het begin van de oorlog een patroon van systematische aanvallen op medische voorzieningen en civiele infrastructuur vast, en het offensief rukt op. Daardoor hebben we de beslissing genomen om het Indonesian Field hospital te verlaten. Ook het ministerie van Volksgezondheid is genoodzaakt zijn activiteiten te verplaatsen van het Indonesian Field hospital, wat heeft geleid tot de sluiting van het hele ziekenhuis.

“We hebben nu twaalf verschillende gezondheidsstructuren moeten verlaten en 26 gewelddadige incidenten moeten doorstaan. Luchtaanvallen beschadigden ziekenhuizen, tanks vuurden op ​ gedeconflicteerde schuilplaatsen, grondoffensieven kwamen medische centra binnen en konvooien werden beschoten”, zegt Michel-Olivier Lacharité, hoofd noodoperaties bij AZG.

Het gezondheidszorgsysteem wordt ontmanteld en dat heeft verwoestende gevolgen voor de mensen die vastzitten in Gaza. Volgens OCHA (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) zijn nu 24 van de 36 ziekenhuizen in Gaza buiten werking. Artsen Zonder Grenzen probeert elders in de Gazastrook veldhospitalen op te zetten, maar deze weinige structuren zullen niet in staat zijn om de enorme toestroom van gewonde burgers aan te kunnen, bovenop de overweldigende medische behoeften. Ze kunnen op geen enkele manier een functioneel gezondheidszorgsysteem vervangen.

Voor de noodgedwongen ontruiming van het ziekenhuis dat 60 bedden telde, bood AZG er sinds half december 2023 postoperatieve zorg aan oorlogsgewonde patiënten. Chirurgen voerden ongeveer 35 procedures per week uit. Zes dagen per week werd er intramurale en poliklinische zorg verstrekt, met ongeveer 130 consultaties per dag (o.a. verbandwissels, fysiotherapie en counseling). Het ministerie van Volksgezondheid is nu ook genoodzaakt zijn activiteiten te verplaatsen van het Indonesische veldhospitaal Rafah, wat heeft geleid tot de sluiting van het hele ziekenhuis.

Naast deze sluiting verlammen langdurige blokkades van de hulp de humanitaire respons verder en brengen ze de levens van mensen die vastzitten in Gaza in gevaar. De brandstofvoorraden raken gevaarlijk laag, ondanks dat ze nodig zijn om alles te laten draaien, van ziekenhuizen tot bakkerijen en andere benodigdheden, terwijl mensen de enclave niet kunnen verlaten of betreden.

Terug actief in Nasser Ziekenhuis

Artsen Zonder Grenzen heeft haar activiteiten in het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis heropend, met poliklinische en intramurale afdelingen die zich richten op orthopedische chirurgie, brandwondenzorg en ergotherapie. De kraamzorg gaat de komende dagen open. Het personeel van Artsen Zonder Grenzen moest half februari dit ziekenhuis ontvluchten en patiënten achterlaten nadat een projectiel de orthopedische afdeling trof en de Israëlische strijdkrachten opdracht gaven het ziekenhuis te evacueren alvorens er een inval te doen.

Nu de mensen in Gaza een nieuwe golf van bombardementen, raketten, schietpartijen en geweld over zich heen krijgen, roepen wij opnieuw op tot een onmiddellijke stopzetting van dit offensief, dat honderdduizenden mensen dakloos en hen van essentiële hulp berooft.

Volgens de Verenigde Naties zijn minstens 360.000 Palestijnen Rafah ontvlucht sinds de Israëlische strijdkrachten hun offensieve en evacuatieorders hebben uitgebreid, waardoor het onmogelijk wordt om levensreddende humanitaire en medische hulp te bieden te midden van deze campagne van willekeurige dood en vernietiging.

 

Steven De Bondt Press officer, Artsen Zonder Grenzen

 

 


Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.