Afschuwelijke aanval op materniteit in Afghanistan

Artsen Zonder Grenzen is gedegouteerd na de aanval van gisteren op zwangere vrouwen, moeders en hun baby's in onze materniteit in het ziekenhuis van Dasht-e-Barchi in Kaboel.

Een onbekend aantal daders zou urenlang het ziekenhuis hebben bestookt met geweerschoten en explosies. Voorlopig zijn de medische activiteiten in het moederschap van Dasht-e-Barchi opgeschort, maar niet afgesloten. De patiënten werden geëvacueerd naar de omliggende ziekenhuizen en het personeel werd in veiligheid gebracht.

Artsen Zonder Grenzen veroordeelt deze zinloze daad van lafhartig geweld, die het leven heeft gekost aan vele mensen en vrouwen en kinderen in Kaboel heeft beroofd van een fundamentele gezondheidsdienst, in een context waar de toegang tot essentiële zorg al beperkt is. De materniteit bevindt zich in een gebied in het westen van Kaboel met een bevolking van meer dan 1,5 miljoen mensen.

We betreuren het verlies van verschillende patiënten en we hebben aanwijzingen dat ten minste één Afghaanse collega ook is vermoord. Voorlopig wordt, in alle onzekerheid, alles in het werk gesteld door ons medisch team om de pasgeborenen in de materniteit op te volgen, om de best mogelijke zorg voor onze patiënten en de gewonden te verzekeren, om psychologische zorg te verlenen aan het getroffen personeel en om alle nodige steun te verlenen aan de nabestaanden.

Tijdens de gevechten is één vrouw bevallen van haar baby, beiden stellen het goed. Meer dan ooit is Artsen Zonder Grenzen solidair met het Afghaanse volk.

Artsen Zonder Grenzen heeft in 2014 de materniteit van 55 bedden in het ziekenhuis van Dasht-e-Barchi geopend. Sinds het begin van het jaar zijn er 5.401 baby's bevallen en zijn er 524 baby's behandeld in de kraamafdeling en kangoeroe-moederverzorgingsafdeling voor kritieke zorg.

----

AZG begon in 1980 in Afghanistan te werken, maar was tussen 2004 en 2009 afwezig in het land na de moord op vijf personeelsleden in de provincie Badghis. In 2019 had AZG zeven projecten in zes provincies van het land en ondernam het meer dan 100.000 poliklinische raadplegingen, assisteerde het meer dan 60.000 leveringen en voerde het bijna 10.000 chirurgische ingrepen uit. 

Contacteer ons
Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.