Afghanistan: Personeel AZG gedood en ziekenhuis gedeeltelijk vernield in Kunduz

LAATSTE UPDATE: ARTSEN ZONDER GRENZEN HAD ALLE PARTIJEN INGELICHT OVER GPS-COORDINATEN ZIEKENHUIS

Laatste update:

Artsen Zonder Grenzen veroordeelt in de strengst mogelijke bewoordingen de afschuwelijke bombardementen op haar ziekenhuis in Kunduz, waar op dat ogenblik veel personeel en patiënten aanwezig waren. Artsen Zonder Grenzen verduidelijkt dat alle partijen betrokken in het conflict, inclusief de overheden in Kabul én Washington, duidelijk geïnformeerd waren over de exacte locatie (GPS-coördinaten) van het ziekenhuis, het gastenverblijf, de bureaus en de medische post in Chardara (in het noordwesten van Kunduz). Artsen Zonder Grenzen communiceert altijd over haar exacte locaties in de conflicthaarden met alle partijen. Ook hier gebeurde dit op regelmatige basis in de afgelopen maand, meest recent op 29 september.

Het bombardement bleef nog 30 minuten voortduren nadat de Afghaanse en Amerikaanse militairen in Kabul en Washington waren ingelicht. Artsen Zonder Grenzen vraagt dringend meer informatie over wat er precies gebeurd is, en hoe dit vreselijke voorval kon gebeuren.

****

UPDATE: slachtoffers bombardementen Kunduz ziekenhuis

Het is met grote droefheid dat we de dood van 9 medewerkers bevestigen, als gevolg van de bombardementen vorige nacht in het ziekenhuis van AZG in Kunduz. Volgens de laatste berichten raakte 37 mensen zwaar gewond tijdens de bombardenten, 19 van hen zijn medewerkers van Artsen Zonder Grenzen. Een aantal van de zwaargewonden worden overgebracht naar een ziekenhuis in Puli Khumri, op 2 uur rijden van Kunduz. Er blijft onduidelijkheid over het lot van vele patiënten en medewerkers. De aantallen blijven toenemen terwijl we een steeds duidelijker beeld krijgen over de gevolgen van dit vreselijke bombardement.

****

Update:

Afghanistan/Kunduz : ziekenhuis AZG deels vernield, zeker 3 medewerkers gedood

03|10|2015 - Afghanistan

Op zaterdag 3 oktober, om 2u10 's ochtends is het chirurgisch ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan zwaar beschadigd geraakt tijdens intense bombardementen. Minstens 3 medewekers van AZG werden gedood. We zitten nog zonder nieuws over dertig anderen.  Het medische team doet al het mogelijke om de veiligheid van de patiënten en het personeel te verzekeren.

"We zijn zwaar aangeslagen door deze aanval, door de dood van onze collega's en onze patiënten, en door het zware verlies voor het gezondheidssysteem in Kunduz", zegt Bart Janssens, directeur operaties bij Artsen Zonder Grenzen. "We hebben nog geen zekerheid over het totale aantal slachtoffers. Ons medisch team biedt de eerste hulp, verzorgt de patiënten en telt de doden. We vragen met klem aan alle strijdende partijen de veiligheid van de medische instellingen en het medisch personeel te respecteren."

Sinds het begin van de gevechten op maandag, heeft Artsen Zonder Grenzen 394 gewonden opgenomen. Toen de luchtaanval deze ochtend plaatsvond, waren er 105 patiënten aanwezig in het ziekenhuis, samen met hun begeleiders, net als meer dan 80 Afghaanse en internationale medewerkers.

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen is het enige gezondheidscentrum in zijn soort in het noordoosten van Afghanistan, en biedt gratis chirurgische traumazorg. Het verzorgend personeel van AZG helpt iedereen die medische noden heeft, zonder onderscheid van etnie, godsdienst of politieke overtuiging.

Artsen Zonder Grenzen begon in 1980 te werken in Afghanistan. In Kunduz, net als in de rest van het land, bieden Afghaanse en internationale medewerkers medische kwaliteitszorg. Artsen Zonder Grenzen ondersteunt het ministerie van Volksgezondheid in het ziekenhuis Ahmad Shah Babab in het oosten van Kabul, de materniteit  Dasht-i-Barchi in het westen van de hoofdstad, net als het ziekenhuis van Boost, in Lashkar Gah in de provincie Helmand. In Khost, in het oosten van het land, beheert Artsen Zonder Grenzen ook een kraamkliniek. De projecten van Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan worden uitsluitend gefinancierd door privé-geld, de organisatie aanvaard geen enkele vorm van overheidsfinanciering.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.