Afghanistan: Ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen wordt overspoeld door gewonden na hevige gevechten in Kunduz.

Kaboel, 29 september 2015. Het traumacentrum van Artsen Zonder Grenzen werd maandag 28 september overspoeld door gewonden na hevige gevechten tussen de overheidstroepen en de oppositie in Kunduz. Sinds maandagochtend verzorgde Artsen Zonder Grenzen 171 gewonden, waarvan 46 kinderen. Vijftig slachtoffers kwamen in kritieke toestand toe. De meeste patienten hadden schotwonden, de chirurgen behandelden voornamelijk slachtoffers met wonden in de buikstreek, de ledematen en aan het hoofd.

"Het ziekenhuis wordt overspoeld met patiënten", zegt Guilhem Molinie, landencoördinator van AZG in Afghanistan. "We hebben het aantal plaatsen snel opgetrokken van 92 naar 110 bedden om de influx van patiënten het hoofd te bieden, maar de gewonden blijven toekomen. We hebben 130 patiënten verspreid over de verschillende afdelingen, in de gangen en zelfs in de bureaus. Het ziekenhuis heeft haar maximumcapaciteit bijna bereikt. We zijn erg bezorgd dat we een nieuwe stroom patiënten niet aan zullen kunnen indien de gevechten blijven voortduren".

De Afghaanse en internationale medische teams van Artsen Zonder Grenzen werken onafgebroken verder om de best mogelijke zorgen te bieden. Er vonden 43 chirurgische operaties plaats tot laat in de nacht. Ook dinsdag bleven er gewonden toekomen. De medische post van AZG in het district Chardarah op 15 km van Kunduz, verwees eveneens verschillende patënten in kritieke toestand door naar het ziekenhuis.

Om de medische zorgen te garanderen werd in allerijl medisch materiaal en geneesmiddelen per vliegtuig en met vrachtwagens naar Kunduz gestuurd.

"We staan in contact met alle betrokken partijen van dit conflict, er werd ons gegarandeerd dat ons medisch personeel, de patiënten, het ziekenhuis en de ziekenwagens zullen worden gerespecteerd,", verklaart Molinie. "Aangezien het provinciaal ziekenhuis van de overheid momenteel niet functioneel is, is het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen op dit moment  het enige traumacentrum van de regio waar slachtoffers terecht kunnen".

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen is de enige medische voorziening in zijn soort in Noordoost-Afghanistan; er wordt dringende en levensreddende operatieve zorg verleend. De dokters van Artsen Zonder Grenzen behandelen iedereen op basis van hun medische noden, ongeacht hun etnische achtergrond, geloofsovertuiging of politieke voorkeur.

Artsen Zonder Grenzen begon in 1980 te werken in Afghanistan. De internationale en Afghaanse teams van AZG werken in Kunduz, net als in de rest van Afghanistan samen om de beste medische behandeling te verzekeren. AZG ondersteunt het ministerie van volksgezondheid in het ziekenhuis van Ahmad Shah Baba-ziekenhuis ten oosten van Kaboel en de kraamafdeling in het ziekenhuis van Dasht-e-Barchi, in het westen van Kaboel. Ze steunt eveneens het Boost-ziekenhuis in Lashkar Gah, in de provincie Helmand. In het Oosten, in Khost, heeft Artsen Zonder Grenzen een kraamkliniek.

Voor het werk in Afghanistan doet Artsen Zonder Grenzen uitsluitend beroep op privé-schenkingen. De organisatie aanvaardt geen overheidssteun.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.