Activiteiten AZG Nepal: AZG biedt hulp per helikopter aan mensen in afgelegen berggebieden
Sinds 29 april hebben de medische teams van Artsen Zonder Grenzen in Nepal per helikopter en te voet toegang tot de inwoners van verafgelegen bergdorpen. De districten Dhading, Gorkha, Rasuwa en Sindhupalchok werden op 25 april getroffen door een zware aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Sindsdien is er in veel dorpen nog maar weinig of geen hulpverlening aangekomen.
De zwaarst gewonden konden in de eerste dagen na de aardbeving geëvacueerd worden, maar de overblijvers zaten vast in hun dorpen, omdat de wegen en wandelpaden geblokkeerd zijn door lawines en aardverschuivingen. De medische teams van Artsen Zonder Grenzen vliegen naar de afgelegen dorpen per helikopter om de noden te evalueren en hulp te bieden. Tussen 29 april en 4 mei deden de teams van Artsen Zonder Grenzen meer dan 15 dorpen aan.
Tijdelijke kliniek
Op 3 mei zette een AZG-team een tijdelijke kliniek op in de streek van Chhapchet, in het district Dhading, om onmiddellijk primaire gezondheidszorg en kleine chirurgische ingrepen te bieden. Het team zal alles in het werk stellen om het nieuws in de omliggende dorpen te verspreiden dat mensen vanaf nu in de kliniek terecht kunnen voor verzorging. Op 4 mei landde een ander team in Lapubesi in Gorkha district en zal er drie dagen blijven om medische bijstand te verlenen.
“We zien niet alleen mensen die nood hebben aan basisgezondheidszorg, maar ook veel mensen met verwondingen door de aardbeving die nu geïnfecteerd raken,” aldus Anne Kluijtmans, verpleegster in de mobiele kliniek van AZG. “We maken wonden schoon en leggen verbanden aan, en delen antibiotica en pijnstillers uit. We hebben bovendien al gevallen van longontsteking behandeld, ook bij kinderen.”
Voedsel, onderdak en psychologische bijstand
Veel dorpen zijn volledig of gedeeltelijk met de grond gelijk gemaakt. Onderdak vormt dus de belangrijkste behoefte, hoewel er in sommige van de meer geïsoleerde dorpen in de bergen ook een groot gebrek is aan voedsel. De teams van AZG hebben koekjes met een hoge energiewaarde en dekens uitgedeeld in Kyanjin Gumba in het district Rasuwa, en in Nampa Golche in het district Sindhupalchok. Ze hebben ook gezorgd voor 500 shelterkits in het district Gorkha. Onze teams blijven efficiënte manieren zoeken om zowel voedsel als materiaal voor tijdelijk onderdak te vervoeren naar de bergen, waar de temperaturen op grotere hoogten ‘s nachts onder het vriespunt duiken.
Het personeel van AZG ziet dat er veel nood is aan psychologische bijstand als gevolg van de traumatische ervaring van de aardbeving. Daarom zet de organisatie extra gezondheidswerkers in om psychologische eerste hulp te bieden in sommige van de zwaarst getroffen dorpen.
Steun aan ziekenhuizen
Artsen Zonder Grenzen heeft de balans opgemaakt van de situatie in een aantal hoofdziekenhuizen in en rond Kathmandu die gewonden hebben behandeld. In de eerste dagen na de aardbeving werden de ziekenhuizen overstelpt, maar de drukte is al aanzienlijk afgezwakt en de fase van behandeling van patiënten met acute trauma’s is voorbij. Nu wachten de mensen voornamelijk op kleinere of vervolgoperaties en de behandeling van gewone aandoeningen. Bovendien heeft AZG schenkingen gedaan aan bepaalde ziekenhuizen in de hoofdstad. In Kathmandu en Pokhara hebben de verantwoordelijken voor urgentiebeheer een eenheid lokale nefrologen ingezet om mensen met het crush-syndroom te behandelen. Een efficiënte actie die veel levens gered heeft.
Een chirurgisch team van Artsen Zonder Grenzen heeft drie dagen lang steun verleend aan het ziekenhuis in Bhaktapur, in de buitenwijken van Kathmandu, om het personeel te helpen om de wachtende patiënten te opereren. In Arughat, in het district Gorkha, zet Artsen Zonder Grenzen een opblaasbaar ziekenhuis met 20 bedden op voor algemene gezondheidszorg en obstetrische zorg.
De mensen bereiken die het meest hulp nodig hebben: een uitdaging van formaat
Door de logistieke uitdagingen, inclusief de chaos op de luchthaven van Kathmandu en het feit dat de meeste zwaargetroffen gebieden niet via de weg bereikbaar zijn, was het onmogelijk voor Artsen Zonder Grenzen om snel te reageren.
“In de eerste plaats willen we de mensen bereiken op plaatsen waar niemand heen gaat en die nog geen hulp gekregen hebben,” zegt Dr. Prince Mathew, die als een van de eerste medewerkers van Artsen Zonder Grenzen aankwam in het land. “Het was een enorme logistieke uitdaging om de nodige goederen door de overbelaste luchthaven het land in te krijgen. Bovendien moesten we het vereiste luchttransport garanderen om medische hulp te bieden en hulpgoederen en beschuttingsmateriaal te leveren aan de mensen die het meest in nood zitten.”
Ondanks die moeilijkheden heeft AZG nu 120 personeelsleden in het land en heeft de organisatie al meer dan 80 ton goederen het land ingevlogen, inclusief het opblaasbare ziekenhuis. Artsen Zonder Grenzen heeft echter niet alleen goederen naar Kathmandu overgevlogen. Teams van Artsen Zonder Grenzen die aan het werk waren aan de andere kant van de grens, in de Indische staat Bihar, konden over land ook snel shelter-, hygiëne- en keukenkits voorzien in Gorkha, 200 km ten noordwesten van Kathmandu en dicht bij het epicentrum van de aardbeving.
Op 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in het district Gorkha, 200 km ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu. Op 30 april maakte de Nepalese regering melding van 5.582 doden en 11.175 gewonden. Meer dan 130.000 huizen werden met de grond gelijk gemaakt; 85.856 huizen raakten beschadigd. De enige luchthaven van het land, in Kathmandu, is zwaar overbelast door de aankomst van tal van internationale hulporganisaties. Er waren sterke bevingen voelbaar in Noord-India, waar tot vandaag 72 mensen overleden en 237 gewonden werden geteld in de staten Bihar, Uttar Pradesh en West-Bengalen. Er worden nog meer slachtoffers verwacht. In Tibet staat de dodentol momenteel op 17.