Aanval ziekenhuis AZG Kunduz: IHFFC wacht op VS en Afghanistan om onafhankelijk onderzoek op te starten

Artsen Zonder Grenzen is ervan op de hoogte gebracht dat de Internationale Humanitaire Fact-Finding Commissie (IHFFC) geactiveerd is. Dit is de eerste stap die nodig was om een onafhankelijk onderzoek te voeren naar de aanval op het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Kunduz, Afghanistan op 3 oktober. Het IHFFC wacht nu op het akkoord van de regeringen van de Verenigde Staten en Afghanistan om in actie te schieten.

“We hebben verontschuldigingen ontvangen, en ze hebben hun medeleven betuigd, maar dat volstaat niet. We tasten nog in het duister waarom een gekend ziekenhuis met patiënten en medische staf langer dan een uur herhaaldelijk gebombardeerd werd”, zegt Dr. Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen Zonder Grenzen. “We willen begrijpen wat er gebeurde en waarom.”

Artsen Zonder Grenzen kan niet enkel vertrouwen op de interne onderzoeken die geleid worden door betrokken partijen bij het conflict en houdt vast aan haar oproep voor een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek door het IHFFC.

De luchtaanval van de VS heeft het hoofdgebouw van het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen vernietigd waardoor het niet langer functioneel is. Tienduizenden mensen kunnen niet meer rekenen op medische noodhulp en chirurgische zorg in een stad die verwoest is na weken van intense gevechten.

“We willen weten of de regels voor oorlogsvoering veranderd zijn, niet enkel voor Kunduz, maar voor de veiligheid van onze teams die wereldwijd op de frontlijn in ziekenhuizen werken”, zegt Joanne Liu.

Het bestaan van de commissie is opgenomen in de protocollen van de Conventies van Genève en is het enige permanente orgaan dat specifiek is opgezet om schendingen van internationaal humanitair recht te onderzoeken. Het IHFFC heeft de regeringen van de Verenigde Staten en Afghanistan officieel aangeschreven om hun diensten aan te bieden en wacht nog op een antwoord.

Artsen Zonder Grenzen begon in 1980 te werken in Afghanistan. De organisatie opende het ziekenhuis van Kunduz in augustus 2011 om gratis medische kwaliteitszorg te bieden aan slachtoffers van verkeersongevallen en oorlogsslachtoffers. De dokters van Artsen Zonder Grenzen behandelen in alle projecten mensen op basis van  medische noden zonder onderscheid in afkomst, religieuze of politieke voorkeur. De projecten van Artsen Zonder Grenzen in Afghanistan worden uitsluitend gefinancierd door privé-geld, de organisatie aanvaardt geen enkele vorm van overheidsfinanciering.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.