Aantal zelfmoordpogingen en zelfverminkingen bij minderjarigen stijgt in vluchtelingenkamp Lesbos

Artsen Zonder Grenzen roept op tot een noodevacuatie van kwetsbare mensen naar andere EU-lidstaten.

 

Artsen Zonder Grenzen is getuige van een ongekende crisis van de lichamelijke en geestelijke gezondheid van mannen, vrouwen en vooral kinderen in het vluchtelingenkamp van Moria, op het Griekse eiland Lesbos en roept op tot de noodevacuatie van de meest kwetsbaren naar een veilig onderkomen op het Griekse vasteland of binnen de Europese Unie.

Het beleid om asielzoekers op de Griekse eilanden te houden heeft ertoe geleid dat meer dan 9.000 mensen - waarvan een derde minderjarig is - voor onbepaalde tijd vastgehouden worden in Moria, dat slechts een maximumcapaciteit heeft van 3.100 mensen.

Onze teams zien elke week meerdere gevallen van pogingen tot zelfdoding en zelfverminking en behandelen meerdere kritische incidenten veroorzaakt door geweld, zelfverminking bij kinderen en een gebrek aan dringende medische zorg. Het onderstreept nog maar eens de aanzienlijke tekortkomingen in de bescherming van de meest kwetsbaren.

Tussen februari en juni van dit jaar hebben de teams van Artsen Zonder Grenzen, in een groepsactiviteit rond geestelijke gezondheidszorg voor kinderen tussen 6 en 18 jaar, vastgesteld dat bijna een kwart van hen (18 van 74) aan automutilatie deed, een zelfmoordpoging had ondernomen of daaraan gedacht had. Anderen lijden aan selectief mutisme, paniekaanvallen, angststoornissen, agressieve uitbarstingen en onophoudelijke nachtmerries.

"Deze kinderen komen uit conflictlanden waar ze extreem geweld en trauma’s hebben meegemaakt. In plaats van in Europa zorg en bescherming te krijgen, worden ze blootgesteld aan voortdurende angst, stress en gewelddadige incidenten, waaronder seksueel geweld”, zegt Dr. Declan Barry, medisch coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Griekenland. "Bovendien is de omgeving onveilig en onhygiënisch. Als gevolg daarvan zien we vele gevallen van terugkerende diarree en huidinfecties bij kinderen van alle leeftijden. Bij deze overbevolking en onhygiënische omstandigheden is het risico op uitbraken zeer hoog.”

Alleen al in de eerste twee weken van september kwamen er meer dan 1.500 mensen op Lesbos aan. Wegens plaatsgebrek slapen zij nu zonder enige beschutting, met onvoldoende voedsel en een extreem beperkte toegang tot medische zorg. Artsen Zonder Grenzen heeft veel kinderen behandeld die door het ziekenhuis werden doorverwezen naar medische zorg in Athene, maar door plaatsgebrek op het vasteland die zorg niet kunnen krijgen en gedwongen worden te leven in een omgeving die hun lichamelijke en geestelijke gezondheid verslechtert.

"Dit is het derde jaar dat Artsen Zonder Grenzen de Griekse autoriteiten en de EU oproept om de verantwoordelijkheid te dragen voor hun gezamenlijke mislukkingen en een duurzame oplossing aan te bieden voor deze catastrofe", stelt Louise Roland-Gosselin, landcoördinator van Artsen Zonder Grenzen in Griekenland. "De meest kwetsbaren moeten onmiddellijk geëvacueerd worden naar een veilig onderkomen in een ander Europees land. Deze eindeloze cyclus van noodmaatregelen om het kamp te ontlasten en de gruwelijke omstandigheden die we in Moria blijven waarnemen, moet stoppen. Het is tijd om de deal tussen de EU en Turkije te beëindigen. "

 

_____

Artsen Zonder Grenzen werkt sinds eind 2017 aan de ingang van het vluchtelingekamp Moria, ​​en richt zich op pediatrische zorg, geestelijke gezondheid voor minderjarigen en seksuele en reproductieve gezondheid. Sinds oktober 2016 beheert Artsen Zonder Grenzen ook een kliniek voor geestelijke gezondheid in Mytilini.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.