Aantal verdrinkingsdoden stijgt, EU blokkeert humanitaire hulp
Meer dan zeshonderd mensen zijn de afgelopen maand verdronken, of vermoedelijk verdronken in de Middellandse Zee tijdens de overtocht naar Europa. Onder hen waren ook baby’s en kinderen. Omdat reddingsschepen van hulporganisaties worden geblokkeerd of tegengewerkt, neemt het aantal mensen dat verdrinkt schrikbarend toe. Het enorm hoge aantal van 600 doden vormt de helft van het totaal aantal mensen dat dit jaar is verdronken.
Vandaag vergaderen de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU in het Oostenrijkse Innsbruck over het Europese migratiebeleid. Artsen Zonder Grenzen roept de ministers op om de migratieplannen drastisch te herzien en mensenlevens op de eerste plaats te zetten.
Europese politici beweerden eerder dat de aanwezigheid van hulporganisaties op de Middellandse Zee een aanzuigeffect zou hebben op migranten. Maar de recente ontwikkelingen en het aantal doden in de afgelopen weken bewijzen dat geweld, armoede en oorlog de drijfveren zijn voor mensen die de oversteek wagen.
“De beslissing van EU-landen om reddingsschepen van hulporganisaties te weren in de Middellandse Zee heeft desastreuze gevolgen. Er wordt een keiharde keuze gemaakt om mannen, vrouwen en kinderen te laten verdrinken. Dat is schandalig en onaanvaardbaar,” zegt Karline Kleijer, hoofd van de noodhulpafdeling van Artsen Zonder Grenzen. “In plaats van het opzettelijk belemmeren van hulp, zouden Europese overheden er goed aan doen om proactief opsporings- en reddingsacties op te zetten voor mensen in nood.”
Artsen Zonder Grenzen vaart sinds 2015 met reddingsschepen op de Middellandse Zee om vluchtelingen, migranten en asielzoekers in nood te redden. De Aquarius ligt momenteel in de haven van Marseille voor onderhoud en bevoorrading en zal eind juli terugkeren naar de ‘Search and Rescue-zone’.