5 jaar Rohingya-crisis: de grootste staatloze bevolking in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld

5 jaar Rohingya-crisis: de grootste staatloze bevolking in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld

Precies vijf jaar geleden sloegen 700.000 Rohingya's op de vlucht voor geweld en vervolging vanuit Myanmar naar Bangladesh. Internationale humanitaire organisatie Artsen Zonder Grenzen geeft daarom informatie vrij over de levensomstandigheden in de Rohingya-vluchtelingenkampen in Cox's Bazar, Bangladesh. De gedeelde informatie is gebaseerd op wat haar medische teams hebben waargenomen tijdens behandelen van duizenden Rohingya-mensen en gastgemeenschapsleden in de kampen, evenals een water- en sanitatiestudie die ze hebben uitgevoerd om de ontwikkeling van sanitaire voorzieningen in de kampen te volgen.

  • Vijf jaar geleden ontvluchtten de Rohingya de grootste campagne van gericht geweld tegen hen in Myanmar. Bijna 1 miljoen mensen leven nog steeds in dezelfde overvolle en "tijdelijke" bamboeschuilplaatsen.
  • De behoeften van de mensen in de kampen zijn enorm en overweldigend, op het gebied van gezondheid, water & sanitatie en bescherming. Ze hebben zeer beperkte toegang tot werk en onderwijs, wat een impact heeft op hun geestelijke gezondheid en een gevoel van hopeloosheid in de hand werkt.
  • Tekortkomingen in de adequate voorziening van water- en sanitaire voorzieningen vormen een voortdurend risico voor de gezondheid van vluchtelingen. Aanzienlijke verbeteringen aan de monitoring, het onderhoud en het onderhoud van de infrastructuur zijn nodig om te voorzien in de basisbehoeften van de Rohingya-vluchtelingen.

AZG verzamelde getuigenissen van 5 Rohingya-vluchtelingen van verschillende leeftijden uit het kamp om te vertellen over hun verleden in Myanmar, het huidige leven in de kampen en hoop voor de toekomst. Deze zijn zowel in print (link) als in audiovisueel formaat (op aanvraag) beschikbaar.

"Bijna 1 miljoen mensen leven nog steeds in dezelfde overvolle en 'tijdelijke' bamboeschuilplaatsen van Kutupalong, 's werelds grootste vluchtelingenkamp in de regio Cox's Bazar. Ze zijn afhankelijk van hulp en hebben weinig toekomstperspectief. Rohingya zijn nog steeds staatloos en worden niet officieel erkend als vluchteling. Ze genieten enkel enige bescherming genieten via de UNHCR. Mensen in de kampen hebben zeer beperkte toegang tot werk en onderwijs, wat een impact heeft op hun geestelijke gezondheid en een gevoel van hopeloosheid in de hand werkt. Met bijna 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen die momenteel in de kampen in Bangladesh zitten, zijn hun behoeften enorm en overweldigend, op het gebied van gezondheid, water en sanitaire voorzieningen en bescherming”, zegt Guilhem Molinie landencoördinator Bangladesh bij Artsen Zonder Grenzen.

Internationale aandacht verslapt

De Rohingya zijn wettelijk staatloos, met extreem beperkte mogelijkheden of rechten in elk land waar ze hun toevlucht hebben gezocht. Ze worden gedwongen te leven aan de rand van de samenleving of in opgesloten kampen. Deze kwetsbaarheid stelt hen bloot aan een veelheid aan potentiële bedreigingen, waaronder seksueel geweld, partnergeweld, kinderarbeid, dwangarbeid, gedwongen criminele activiteiten en andere vormen van moderne slavernij en mensenhandel. Zonder wettelijke status lopen ze het risico te worden onderworpen aan willekeurige arrestatie, detentie, afpersing of zelfs gedwongen deportatie.

Om het nog erger te maken, wordt de humanitaire aandacht voor de Rohingya uitgedaagd door andere crises over de hele wereld. Zoals aangekondigd door UNOCHA, daalde de financiering voor het Rohingya Joint Response Plan (JRP) van $ 629 miljoen in 2020 naar $ 602 miljoen in 2021, en vanaf augustus 2022 bedraagt de financiering slechts $ 2664.

Wat doet AZG voor de Rohingya?

Artsen Zonder Grenzen is de grootste aanbieder van psychologische en psychiatrische zorg aan Rohingya-vluchtelingen in de kampen en heeft hun aantal in de loop der jaren ook zien toenemen.

AZG wil met haar medische en humanitaire actie in Bangladesh, Myanmar en Maleisië (waar de meeste Rohingya wonen) de Rohingya-gemeenschap adequate toegang bieden tot hoogwaardige medische zorg en getuige zijn van hun benarde situatie.

De huidige interventie in Cox's Bazar, begon in 2009, toen het Kutupalong-veldhospitaal werd opgericht om zowel vluchtelingen als de lokale gemeenschap te dienen. Na de toestroom van meer dan 770.000 Rohingya-vluchtelingen in augustus 2017 die het geweld in Myanmar ontvluchtten, schaalde AZG haar activiteiten in Bangladesh op om te voorzien in de enorme gezondheidsbehoeften van de bevolking. In 2019 ging Artsen Zonder Grenzen over op het aanpakken van de gezondheidsbehoeften van mensen op de langere termijn, zoals mensen met chronische ziekten zoals hoge bloeddruk en diabetes.

In Bangladesh alleen al, bestaan de teams van AZG uit bijna 2.000 Bengaalse medewerkers (1.977) en 65 internationale medewerkers en Rohingya-vrijwilligers, die allemaal reageren op de veranderende en groeiende behoeften van Rohingya.

De huidige operationele status is als volgt:

  • Myanmar: Bestaande projecten in Sittwe/oostelijke staat Rakhine en Maungdaw/noordelijke staat Rakhine.
  • Bangladesh: Bestaande projecten in Cox's Bazar vluchtelingenkampen voor Rohingya en gastgemeenschap (10 faciliteiten).
  • Maleisië: Bestaand project in Penang.

Contacteer gerust de persdienst voor meer details.

Wie zijn de Rohingya?

Het Rohingya-volk is een moslimminderheid uit de staat Rakhine (voorheen Arakan) in Myanmar. Ze zijn de grootste staatloze bevolking ter wereld vanwege de beperkende bepalingen en toepassing van de Myanmarese staatsburgerschapswet uit 1982. Als gevolg van geweld en vervolging werden Rohingya de afgelopen decennia meerdere keren met geweld verdreven door de staat Rakhine en naar andere landen. Ongeveer 600.000 verblijven in Rakhine, waaronder 140.000 Rohingya die in vluchtelingenkampen worden vastgehouden sinds het wijdverbreide geweld in 2012. Meer dan 2 miljoen Rohingya-vluchtelingen leven als ontheemden, voornamelijk in Azië en het Midden-Oosten.

broll life in Rohingya camps, and patients in clinics - shotlist also available B_Roll_Life_in_Rohingya_camp_Cox_Bazaar.mp4 - 317 MB shotlist_b_roll_life_in_rohingya_camp_Cox_Bazar.docx 31 KB

 

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.