21 doden en 76 gewonden in Taiz, Jemen, op eerste dag wapenstilstand

In de Jemenitische stad Taiz heeft Artsen Zonder Grenzen gisteren 17 november 76 gewonden opgenomen. Nog 21 mensen waren al overleden toen ze bij de ziekenhuizen aankwamen. De gewonden en doden vielen bij hevige gevechten op de eerste dag van een nieuw staakt-het-vuren in Jemen.

De meeste patiënten hadden botbreuken, ernstige verbrandingen, open wonden, snijwonden of interne verwondingen. De doden en gewonden werden opgenomen door ziekenhuizen en traumacentra ondersteund of beheerd door Artsen Zonder Grenzen aan beide zijden van de frontlinie in Taiz.

‘Triest genoeg kwam een van de bewakers van het traumacentrum van Artsen Zonder Grenzen in Taiz buiten diensttijd om bij een ontploffing op een markt’, zegt landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Jemen Djoen Besselink. ‘Hij is het volgende voorbeeld van een hardwerkende inwoner die getroffen wordt door dit conflict. We zijn zeer bedroefd over het verlies van onze collega, en we betuigen ons diepgevoeld medeleven aan zijn familie en vrienden.’

In de afgelopen dagen is er intensief gevochten in Taiz. De ziekenhuizen aan beide kanten van het front hebben een continue instroom te verwerken gekregen van gewonde burgers en strijders.

De gevechten in Taiz behoren tot de zwaarste en aanhoudendste van het conflict in Jemen, dat al 19 maanden duurt. De medische en humanitaire situatie in de stad is daardoor sterk verslechterd. De weinige functionerende ziekenhuizen hebben een gebrek aan medewerkers en essentiële voorraden. De toegang tot medische zorg voor gewonden en zieken wordt ernstig beperkt door de gevechten aan de frontlinies.

‘Wat er gaande is in Jemen is totaal onacceptabel’, zegt Besselink. ‘Sinds mei 2015 heeft Artsen Zonder Grenzen alleen al in Taiz meer dan 10.000 oorlogsgewonden behandeld. In oktober namen ziekenhuizen van of ondersteund door Artsen Zonder Grenzen bijna 500 patiënten op met verwondingen als gevolg van geweld. 23% van hen waren vrouwen en kinderen. Uit de verhalen van de patiënten zelf of hun familie bleek dat velen van hen thuis, op de markt of op weg naar hun akkers gewond waren geraakt door luchtaanvallen, mortieraanvallen of geweerschoten.’

Artsen Zonder Grenzen herhaalt haar oproep aan alle partijen in het conflict in Jemen om de fundamentele principes van het humanitair recht te respecteren door burgers en medische voorzieningen te ontzien.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.