18 doden bij gevechten in opvangkamp VN-terrein in Zuid-Sudan

Op 17 februari braken gevechten uit in het opvangkamp op het VN-terrein in Malakal, Zuid-Sudan. Hierbij zijn 18 doden gevallen, waaronder 2 Zuid-Sudanese medewerkers van Artsen zonder Grenzen, die zich op dat moment niet aan het werk waren. Het ziekenhuisteam behandelde 36 gewonden en er komen nog steeds gewonden binnen.

De eerste geweldsgolf hield zo’n drie uur aan. 600 mensen – vooral vrouwen en kinderen – zochten een veilig heenkomen in het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen, elders in Malakal. De hulpverleners werkten de hele nacht door om de gewonden te verzorgen. Het ging vooral om kogelwonden bij de eerste stroom van 25 gewonden, 8 van hen moesten geopereerd worden.

‘Deze aanval op burgers is verwerpelijk; gewapende groepen moeten hiermee stoppen,’ verklaart Marcus Bachmann, coördinator van Artsen Zonder Grenzen in Zuid-Sudan. ‘Mensen kwamen naar het opvangkamp op zoek naar bescherming, en dit toevluchtsoord moet door alle partijen als zodanig worden gerespecteerd.’

Op dit moment bevinden zich zo’n 40.000 mensen in de beschermingszone in Malakal. Velen komen uit gebieden waar er maandenlang geen enige hulp voorhanden is. De meesten kwamen met niets aan. Mensen schuilen vanaf het begin van de oorlog, december 2013, in de beschermingszone in Malakal. In april 2015 stroomden er nog eens 10.000 mensen toe en in juli en augustus voegden zich nog 16.000 mensen zich bij de bevolking in het kamp. Hiermee zijn er inmiddels twee keer zoveel mensen als eerst in de beschermingszone.

Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in Malakal, buiten de beschermingszone, heeft een capaciteit van 50 verpleegbedden en een spoedafdeling die 24 uur per dag open is. Daarnaast heeft Artsen zonder Grenzen een spoedeisende hulpkamer binnen de beschermingszone zelf. Artsen Zonder Grenzen werkt al sinds 1983 in wat nu Zuid-Sudan is. In totaal bieden 2.937 Zuid-Sudanese en 329 internationale hulpverleners van Artsen zonder Grenzen hulp in dit land dat op dit moment in een staat van oorlog verkeert. De teams werken in 18 hulpprojecten in 7 van de 10 Zuid-Sudanese deelstaten en in het Abyei-gebied.

 

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.