100.000 ingesloten Syriërs moeten nu naar Turkije kunnen vluchten

100.000 ingesloten mensen in het Syrische district Azaz moeten onmiddellijk hun toevlucht kunnen zoeken in Turkije. De groep zit nu nog gevangen tussen de Turkse grens en het front met Islamitische Staat.

De mensen lopen acuut gevaar om midden in het oorlogsgeweld te belanden en onder het gezag van Islamitische Staat te komen. De gevechten vinden op nog maar een paar kilometer afstand plaats.

‘De Turkse regering en de Turkse bevolking leveren al een enorme inspanning om Syrische vluchtelingen te helpen; ze vangen al drie miljoen mensen op’, zegt Pablo Marco, operationeel manager van Artsen Zonder Grenzen voor het Midden-Oosten. ‘Desalniettemin is op dit moment voor de mensen in Azaz Turkije het enig mogelijke toevluchtsoord. We doen een dringend beroep op Turkije om nogmaals haar gastvrijheid te tonen en haar grenzen te openen voor degenen die in Azaz in de val zitten.’

Europa moet de bereidheid tot het opvangen van meer Syrische vluchtelingen bij Turkije bevorderen. De beschamende beslissing van de Europese Unie om de deur te sluiten voor Syrische vluchtelingen komt niet alleen neer op het negeren van de verantwoordelijkheid om hulp te bieden, het ontmoedigt Turkije ook om nieuwe vluchtelingen te ontvangen. ‘In plaats van zich exclusief te richten op het stoppen van vluchtelingen die naar Europa willen, moet de EU met Turkije samenwerken om het proces van asielverlening in Europa aan Syrische vluchtelingen te versnellen. Te beginnen bij de mensen uit Azaz’, zegt Marco.

De mensen zijn ingesloten in een gebied van nauwelijks 25 vierkante kilometer. Aan één kant ligt op vijf kilometer afstand het front met Islamitische Staat. Aan de andere kant ligt het Afrin-district, dat in handen is van Koerdische troepen, en de grens met Turkije. Die is alleen voor medische noodgevallen open. ‘Nadat de mensen al talloze keren op de vlucht zijn gejaagd door militaire offensieven, is er nu geen plaats meer waar ze nog naartoe kunnen vluchten’, zegt Marco.

Artsen Zonder Grenzen heeft in de afgelopen maanden de mensen in Azaz bijgestaan. In die periode zijn in het gebied markten en ziekenhuizen gebombardeerd en inwoners van hele dorpen gevlucht voor gevechten. Afgelopen vrijdag moest Artsen Zonder Grenzen de patiënten uit het Al Salamah ziekenhuis evacueren en de faciliteit sluiten, omdat de frontlinies te dichtbij kwamen. Teams van de organisatie zijn nog steeds bezig patiënten te stabiliseren en noodhulpgoederen te verdelen onder degenen die op de vlucht zijn.

Over MSF/AZG

Artsen Zonder Grenzen is een medisch-humanitaire noodhulporganisatie, met projecten in meer dan 70 landen wereldwijd.